Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Rybník Dolejšák na Zličíně se dočkal obnovy v celkové výši pět a půl milionu korun

Zličínský rybník Dolejšák prošel revitalizací jako další vodní plocha v rámci dlouhodobého projektu s názvem „Obnova a revitalizace pražských nádrží“. Všechny práce v hodnotě pět a půl milionu korun připravoval a zajišťoval odbor ochrany prostředí pražského magistrátu, akce byla financována z rozpočtu hlavního města.

Přes tisíc metrů krychlových bahna

„Obnova a revitalizace pražských vodních ploch je v souladu s naším klimatickým závazkem. Vodní plochy nám pomáhají zadržovat vodu v krajině, ochlazují mikroklima a pomáhají vytvářet biotopy pro rostliny a živočichy,“ říká náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Kromě Zličínského rybníka byla v tomto roce také odbahněna retenční nádrž Asuán ve Stodůlkách a Hornomlýnský rybník v Kunraticích, kde ještě probíhá oprava stavidla.

Zličínský rybík Dolejšák koupilo hlavní město v roce 2019 od soukromé společnosti. Byl převzat vypuštěný, na jeho dně se nacházela půlmetrová vrstva bahna a bylo také poškozeno vypouštěcí zařízení. Více než tisíc metrů krychlových bahna bylo v rámci celkové revitalizace odvezeno, poté následoval úklid břehů rybníka a jeho okolí, kdy bylo odklizeno několik kontejnerů odpadu.

Revitalizace dále pokračovala opravou stavidla a bezpečnostního přelivu. Z hráze byly odstraněny nevzhledné panely a břehy byly zpevněny kamennou rovnaninou.

Pro snadnější přístup k vodě zde bylo také vybudováno široké kamenné schodiště. Na hrázi rybníka se dá pohodlně procházet po nově mlatové cestě. V okolí rybníka jsou nyní vysazovány další dřeviny a na hrázi vzniká dubová alej s dřevěnými lavičkami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky rybník, revitalizace, Dolejšák, Zličín, Praha 17, vodstvo, Pražský magistrát, Petr Hlubuček, Asuán, Stodůlky, Hornomlýnský rybník, Kunratice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Rybník Dolejšák na Zličíně se dočkal obnovy v celkové výši pět a půl milionu korun  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.