Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Všeobecná fakultní nemocnice varuje před podvodnými SMS o testu na covid-19

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) varuje před podvodnými textovými zprávami o výsledku testů na nemoc covid-19. Dostávají je i lidé, kteří na testu nebyli. Jde o hackerské útoky, VFN se věcí zabývá ve spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). VFN to včera uvedla na facebooku. Ukázala tam také, jak vypadá pravá textová zpráva.

Jiný typ podvodných textových zpráv, které souvisejí s koronavirem, zaznamenala počátkem října Fakultní nemocnice Plzeň. Pacientům oznamovaly zrušení termínu operace nebo vyšetření, odůvodňovaly to šířením nákazy. Věcí se zabývá policie.

Felešné výsledky dostávají i netestovaní

Množí se hackerské útoky na nemocnice a další zdravotnická zařízení. Ani naše nemocnice není výjimkou,“ uvedla VFN. Podvržené výsledky testů podle ní lidem přicházejí také e-mailem, falešné výsledky dostávají i někteří testovaní.

VFN proto informuje o jediném správném způsobu, jak výsledek testu posílá. Lidem přijde v textové zprávě, která bude obsahovat jméno testovaného a velkými písmeny uvedeno buď „negativní“, nebo „pozitivní“. „Jakékoliv jiné zprávy jsou smyšlené,“ upozornila nemocnice. Dodala, že výsledek testu mohou lidé dostat až 48 hodin po odběru vzorku.

Zprávu nemocnice uvedla na svém facebooku a také zde ukázala, jak má pravá textová zpráva vypadat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, koronavirus, komunikace, nemocnice, testování, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, COVID-19, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Facebook, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všeobecná fakultní nemocnice varuje před podvodnými SMS o testu na covid-19  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.