Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Smrky v Riegrových sadech v centru Prahy napadl kůrovec. Tři stromy byly pokáceny

Stromy v rozlehlých památkově chráněných Riegrových sadech v centru Prahy napadl kůrovec. Městská část Praha 2 nechala v tomto týdnu pokácet tři smrky. Loni se v Praze kůrovec objevil například v Modřanské rokli nebo v ulici Na Ořechovce. Za celý loňský rok společnost Lesy hlavního města Prahy musela v rámci celého hlavního města ze zeleně odebrat téměř 5000 metrů krychlových dřeva, z toho více než polovina byla napadena kůrovcem. Sdělil to mluvčí Prahy 2 Petr Tomíšek.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let, přičemž ta současná je podle odborníků dosud největší. V Praze se daří kůrovce držet pod kontrolou. Smrky, které kůrovec nejčastěji napadá, tvoří v hlavním městě pět procent z celkových lesních porostů. V lesích v majetku hlavního města je smrk nejčetnější v Kunratickém lese a Modřanské rokli.

Riegrovy sady jsou městským parkem, který se rozkládá na ploše 11 hektarů mezi ulicemi Polská, Chopinova, U Rajské zahrady a Italská. Park je pojmenován podle českého politika Františka Ladislava Riegera.

V českých lesích loni kůrovec podle dosavadních odhadů napadl smrky v rozsahu mezi 25 až 30 miliony metrů krychlových. Objem kůrovcového dřeva tak mohl meziročně stoupnout až o 40 procent, uvedl minulý týden náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.

Autoři | Foto Praha 2

Štítky Riegrovy sady, příroda, lesy, kůrovec, Praha, kůrovci, Česko, hlavní město, smrk, Lesy hl. m. Prahy, František Ladislav Rieger, Kunraticko-michelský les, Modřanská rokle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smrky v Riegrových sadech v centru Prahy napadl kůrovec. Tři stromy byly pokáceny  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.