Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha koupí od dopravního podniku pět budov. Postaví v nich 175 bytů

Pražský magistrát koupí od dopravního podniku (DPP) pět budov ve Vysočanech. Za stavby, v nichž mají být městské byty, město podniku zaplatí 115,7 milionu korun. Nákup schválili pražští zastupitelé. Část budov magistrát převede do správy radnice deváté městské části. Peníze na koupi vezme město ze svého fondu dostupného bydlení.

Objekty projdou rekonstrukcí na obytné domy

Jednotlivé objekty mezi ulicemi Skloněná, U Kloubových domů a Pod Balkánem se budou postupně rekonstruovat na bytové domy. V krátkodobém horizontu před rekonstrukcí bude jeden z objektů a přilehlá restaurace sloužit jako městský hotel. Město loni vypsalo tendr na nákup krátkodobých ubytoven, ale žádné vhodné prostory magistrát na volném trhu nenašel.

Areál nabídne zhruba 175 nových bytů. Radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) řekl, že dva domy budou převedeny do správy radnice Prahy 9. Rekonstrukce je předběžně odhadnuta na 126 milionů korun. Část by zřejmě zaplatila Praha 9.

Město zvažovalo i směnu

Podle radního Jana Chabra (TOP 09) magistrát zvažoval, že by majetek byl vyjmut ze základního kapitálu DPP, ale to se ukázalo jako právně komplikované. Město zvažovalo i směnu, z čehož nakonec také sešlo.

Současné vedení metropole chce rozšiřovat městský bytový fond, který se privatizacemi snížil na minimum. Magistrát má nyní asi 7 tisíc bytů, dalších zhruba 23 tisíc mají ve správě městské části. O jejich pronájmech či privatizacích si rozhodují samy. Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů. Nedostatek bytů a růst cen bydlení je jedním z nejdiskutovanějších problémů, které metropole řeší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky domy, byty, bydlení, Praha, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Dopravní podnik hl. m. Prahy, magistrát, Pražský magistrát, Vysočany, Adam Zábranský, Česká pirátská strana, Balkán, Jan Chabr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha koupí od dopravního podniku pět budov. Postaví v nich 175 bytů  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.