Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha 9 vyzkoušela jako první v Česku odlišnou metodu testování. Metodu chce využít ve školách

Městská část Praha 9 hledá již delší dobu cesty, jak efektivně testovat žáky ve školách i zaměstnance úřadu a přidružených organizací spadající pod městskou část. Praha 9 v tomto ohledu spolupracuje s laboratoří GHC Genetics. Právě zaměstnanci se zúčastnili klíčového projektu PCR testování ze slin v rámci 16 uzavřených skupin, v nichž se osoby blíže setkávaly a kde tak byl v případě pozitivity pravděpodobný přenos. Tato forma testování ukázala cestu, kterou by bylo možné využít ve školách a dalších institucích v době, kdy lze očekávat postupné rozvolňování opatření, a především návrat dětí do škol.

Projekt podle radnice deváté městské části ve všech parametrech splnil i předčil očekávání. Celkem se testovalo 16 samostatných skupin. V nich byli lidé, kteří byli v blízkém kontaktu, což by v případě pozitivity usnadňovalo případný přenos. Celkem bylo otestováno 368 zaměstnanců v sociálních službách a ve školství.

U tří skupin byla prokázána pozitivita a následně byla dohledána v každé této skupině jedna pozitivní osoba. „Tento způsob testování je možné využít například pro testování žáků v rámci jejich návratu do škol, a i z pohledu dalších městských částí je tato metoda určitě vhodnější cestou, než jakou připravuje centrálně stát prostřednictvím antigenních testů,“ uvedl mluvčí GHC Michal Mikšík.

„Díky velmi rychlému dodání výsledků (méně než 24 hodin) byla okamžitě přijata opatření, aby chod úřadu a dalších organizací nebyl ohrožen. Testování probíhalo metodou PCR, která je nejspolehlivější metodou na průkaz onemocnění COVID-19. Aby bylo testování komfortní, bylo využito metody odběru ze slin, přičemž tyto testy, jež jsou stejně citlivé, nebo i dokonce citlivější než PCR testy analyzované v rámci odběru z nosohltanu, vyvinula česká společnost DIANA Biotechnologies. Navíc lze z těchto vzorků zjistit i vybrané mutace, které u nás byly zjištěny a jež mají vysoký potenciál se šířit a na které by měla být zaměřena zvýšená pozornost v rámci celého systému testování,“ uvedl k detailu projektu místostarosta městské části Prahy 9 Tomáš Portlík.

Městská část připravila testování s laboratoří GHC Genetics, která již úspěšně pilotně testovala žáky na vybraných základních a mateřských školách Prahy 9. Proces testování byl jednoduchý a rychlý díky tomu, že si testované osoby převzaly odběrové sady v práci a přes jednoduchou žádanku si vyplnily doma přes chytrý telefon osobní údaje. V rámci online žádanky si zvolily i svou nadefinovanou skupinu, do které náleží a naskenovaly 2D kód na spodní část odběrové zkumavky, do které naplivaly vzorek. Následně již jen zkumavky se vzorkem z centrálního místa určeného úřadem svezla laboratoř a provedla jejich analýzu.

Metoda, kterou Praha 9 jako první v ČR ověřila, je jednoduchá, rychlá a přináší přesné výsledky. Někteří testovaní měli obavy aby, zvládli vše sami doma, ale u více než 95 procent vše proběhlo zcela bez komplikací. Masivní testování formou takzvaného poolingu se zatím v České republice nevyužívá. Jeho princip spočívá v tom, že celkový vzorek testovaných osob se rozdělí do více skupin. U každé skupiny vznikne vlastně jeden vzorek namícháním všech vzorků z dané skupiny.

„Na pilotních studiích ve světě se prokázalo, že až několika desítkách vzorků smíchaných do jednoho, se dokázala zjistit pozitivita i v případě, že ve skupině byla třeba jen jedna pozitivní osoba. Pokud je výsledek ze smíchaného vzorku negativní, znamená to, že každý jednotlivý vzorek z dané skupiny byl negativní. Pokud je alespoň jeden ze vzorků ze skupiny pozitivní, je nutné vzorky osob v této skupině otestovat individuálně nebo po menších skupinách a dohledat konkrétní pozitivní osobu/osoby. Logicky zde tak dochází k úspoře nákladů, kdy náklady za 20 PCR testů se mohou rovnat nákladům za 1 PCR test. Díky tomu se tak lze teoreticky dostat na náklady, jaké jsou u antigenního testování, které nejsou tolik spolehlivé. V rámci našeho pilotního projektu jsme záměrně testovali skupiny malé i větší o velikosti od 8 do 39 osob, a protože byla prokázána pozitivita jen u 3 skupin, došlo opravdu k významné úspoře ve výši minimálně 50 %,“ doplnil k metodě pooling ředitel společnosti GHC Genetics Viktor Furman.

Zmíněná metoda nabízí při správném nastavení parametrů cestu, jak rychle, potenciálně levně a zároveň spolehlivě otestovat školy, instituce, firmy a další skupiny osob, které lze rozdělit dle jasně definovaných skupin, kde je pravděpodobný významný kontakt a pravděpodobnost přenosu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jesenická nemocnice

Štítky testování, covid, sliny, Praha 9, Praha, městská část, Česko, laboratoř, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wen Ly

Ahoj, tohle je Polly z PublisherRest. Právě jsem vám prostřednictvím kontaktního formuláře poslal návrh na spolupráci, který je předmětem „spolupráce s cílem přinést další příjem“. Můžete prosím zkontrolovat svou doručenou poštu?

Úterý, 30. března 2021, 10:55Odpovědět

Praha 9 vyzkoušela jako první v Česku odlišnou metodu testování. Metodu chce využít ve školách  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.