Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VÁNOCE NA DEVÍTCE: Tři vánoční stromy, tradiční výzdoba v ulicích i kluziště před OC Černý Most

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Městská část Praha 9 letos, stejně jako vloni, rozsvítila tří vánoční stromy. Nacházejí se v Sokolovské ulici u radnice, na Proseku v parku Přátelství a v Hrdlořezích u zvoničky. Lidé si také od soboty 5. prosince mohou jít zabruslit na kluziště, které se nachází před OC Černý Most.

Tři vánoční stromy

Praha 9 má letos, podobně jako minulý rok, tři vánoční stromy. Jedná se o jedličky, které jsou jako tradičně z lesů Praha-východ. Jedle ve Vysočanech stojí v Sokolovské ulici vedle radnice a je deset metrů vysoká. Na Proseku v parku Přátelství a v Hrdlořezích u zvoničky jsou vánoční jedle o polovinu nižší.

Udělali jsme několik vánoční stromů, které jsme vyzdobili, tři jsme osvítili a věnovali jsme se také větší výzdobě světelných prvků v ulicích. Abychom si tak částečně připomněli každý den, že se blíží doba Vánoc a že na Ježíška máme myslet,“ uvedl místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

„Kdybychom se příští rok sešli, tak bych řekl, že jsme měli bohatého Ježíška.“

Podle místostarosty byl tento rok výzvou a doufá, že si lidé z té výzvy vezmou i to dobré do příštího roku a zkušenosti, které lidé v tomto roce nabyli, využijou i v letech dalších.

Za Prahu 9 bych si přál to, abychom zrekonstruovali hrdlořezskou náves, aby se nám podařilo zahájit stavbu nové školy a aby se nám podařilo pokračovat v prodloužení parku Přátelství až ke stanici metra Střížkov. A v neposlední řadě, abychom dokončili Hostinec U Brabců, protože to je jedna z těch tradic, kterou si Praha 9 zaslouží, aby byla obnovena. A kdybychom se příští rok zase všichni sešli a všechny věci běžely, tak bych řekl, že jsme měli bohatého Ježíška,“ dodal Portlík.

Ulice v Praze 9 se rozsvítily první adventní neděli

Vánoční atmosféru do některých ulic městské části Praha 9 vneslo také stylové osvětlení, které se rozsvítilo první adventní neděli 29. listopadu 2020.

Ve Vysočanech a Libni se stejně jako loni dočkala vánočních světel ulice Sokolovská od Balabenky až po náměstí OSN a Freyova ulice od náměstí OSN k Poděbradské. Na Proseku a Střížkově je vyzdobena ulice Vysočanská od křižovatky s Proseckou po stanici metra Střížkov a ulice Prosecká od křižovatky s Vysočanskou k Lovosické ulici,“ konstatuje letošní výzdobu místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský a dodává, že ozdoby krášlí také túji na náměstíčku u Knoflíku v Jablonecké ulici.

Náklady na vánoční výzdobu ulic v MČ Praha 9 se pohybují kolem jednoho milionu korun.

Vzhledem k současné epidemiologické situaci vysočanská radnice neplánuje veřejné vánoční akce,“ uvádí mluvčí Prahy 9 Marie Kurková na dotaz redakce, zda MČ tento rok plánuje nějaké vánoční akce, byť i v omezeném režimu.

Před OC Černý Most se již bruslí

O co ale lidé nepřijdou, je kluziště před západním vstupem OC Černý Most. Je v provozu od soboty 5. prosince až do neděle 31. ledna a bruslí se každý den od pondělí do neděle, a to vždy ve čtyřech časových blocích: od 9 do 12, od 12:30 do 15 hodin, od 15:45 do 18 a od 18:30 do 21 hodin. Otevírací doba kluziště bude omezena pouze na Štědrý den (9.00–14.00) a na Silvestra (9.00–16.00). Bruslení pro jednu osobu stojí 80 korun za hodinu, rodinné vstupné pak vyjde na 250 korun za hodinu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 9, Facebook Centrum Černý Most

Štítky Vánoce, advent, Praha 9, vánoční strom, výzdoba, Praha, vánoční stromek, městská část, radnice, Prosek, Ježíšek, OSN, Střížkov, Vysočany, Marie Kurková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA DEVÍTCE: Tři vánoční stromy, tradiční výzdoba v ulicích i kluziště před OC Černý Most  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.