Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VÁNOCE NA OSMIČCE: Pět vánočních stromů, nasvícený Libeňský zámek i série adventních koncertů

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Praha 8 má letos pět vánočních stromů oproti loňským čtyřem. Vánoční stromy se rozsvěcely postupně již od pondělí minulého týdne, a to každý den od 17 hodin. Tří z těchto stromů jsou darované od občanů Prahy 8 a dva jsou rostlé. Praha 8 připravila v předvánoční době také sérii on-line adventních koncertů.

Pět vánočních stromů a výzdoba v ulicích

První vánoční strom se rozzářil na Karlínském náměstí, kde jej spolu se starostou Ondřejem Grosem rozsvítila paní Marie Petrželová, čestná občanka Prahy 8 a zakladatelka Centra integrace dětí. Na Elsnicově náměstí v Libni minulé úterý rozsvítil strom starosta Gros s Josefem Vojtou, bývalým fotbalistou a čestným občanem Prahy 8. Radní Tomáš Hřebíček a Michal Švarc rozsvítili další strom spolu s Rostislavem Osičkou, a to v Ládví.

Čtvrtý vánoční strom se nachází před KD Krakov a rozsvítili jej místostarosta Tomáš Tatranský a Kateřina Halfarová, ředitelka Osmičky pro rodinu. Poslední vánoční strom u ZŠ Glowackého rozsvítili místostarosta Jiří Vítek a dlouholetý ředitel bohnické psychiatrické léčebny doktor Zdeněk Bašný a zároveň Čestný občan Prahy 8. V Praze 8 se minulý víkend rozzářil také Libeňský zámek a výzdoba v nejfrekventovanějších ulicích Prahy 8.

U rozsvěcení stromů nebyl žádný doprovodný program či občerstvení z důvodů epidemiologické situace. Účast veřejnosti byla minimální, povětšinou se jednalo o kolemjdoucí, kteří se zastavili a podívali se na rozsvěcení,“ uvedl tiskový mluvčí Prahy 8 Martin Šálek.

Na otázku, který strom je největší, odpovídá Šálek, že to není jednoznačně jasné. „Ovšem vzhledem k tomu, že budova radnice sídlí v Libni, mohl by to být ten libeňský strom,“ dodal Šálek.

Zajímavostí také podle něj je, že právě u libeňského stromu jde o symbolické potvrzení skutečnosti, že první vánoční strom v Česku postavil na Vánoce v roce 1812, také v Libni (konkr. ve svém libeňském sídle Šilboch), pro své štědrovečerní hosty ředitel Stavovského divadla J. K. Liebich. Brzy pak vánoční stromek začala strojit česká šlechta a v měšťanských rodinách zcela zdomácněl ve 40. letech 19. století.

Adventní koncerty jsou letos přenášeny on-line

Praha 8 také tento rok připravila sérii čtyř adventních koncertů z obřadní síně Libeňského zámku, které probíhají on-line. Pro diváky jsou vždy připraveny na oficiálním YouTube kanálu Městská část Praha 8. Jedná se tak o historicky první on-line přenos z nějaké akce MČ Praha 8 (pokud se nepočítá jednání zastupitelstva).

Přestože televizní hantýrkou jsme vstoupili doslova do „prime-time“, tak nás moc potěšilo, že ač virtuálně, tak zájmem diváků jsme téměř zaplnili kapacitu obřadní síně, která tentokrát bohužel musela zůstat prázdná,“ uvedl tiskový mluvčí Martin Šálek.

První adventní koncert se uskutečnil již v úterý 24. listopadu v 19 hodin. Zahrál Kubelík kvartet ve složení Jan Marek (1. housle). Dana Truplová (2. housle), Karolína Stršilová (viola) a Tomáš Strašil (violoncello). Hostem byl Robert Pacourek (klarinet).

Další adventní koncerty se uskuteční v úterý 8. prosince a ve středu 16. prosince, a to vždy od 19 hodin.

Druhý adventní koncert se uskutečnil v úterý 1. prosince v 19 hodin ve složení Věra Likérová (soprán) a Komorní soubor Atlantis collegium ve složení Jitka Jiříčková (housle), Jan Sládeček (violoncello), Vítězslav Podrazil (cemballo). Zaněla hudba barokních mistrů.

Místo kluziště malý vánoční trh

V Praze 8 tento rok kluziště v provozu nebude. Přesto si organizátoři připravili připravili malý vánoční trh na dopravním hřišti. Ten bude probíhat od soboty 5. prosince, a to každou sobotu a neděli až do Vánoc vždy od 14 do 20 hodin. Lidé se budou moct těšit třeba na trdelník, tradiční cukrovinky, vánoční ozdoby, teplé nápoje či vánoční hudbu.

Vánoční aktivity letos stály osmou městskou část zhruba 1,2 milionu korun. „V ceně je pronájem, elektřina u světelných prvků, instalace vánočních stromů, montáž, demontáž a celoroční uskladnění ozdob vánočních stromů, honoráře umělcům u adventních koncertů a technické zajištění samotného streamování koncertů,“ doplňuje Šálek.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Praha 8, Facebook Kluziště Praha 8

Štítky Vánoce, advent, Praha 8, vánoční strom, výzdoba, Praha, vánoční stromek, koncert, strom, Libeňský zámek, městská část, Ondřej Gros, Libeň, housle, Josef Vojta, Michal Švarc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA OSMIČCE: Pět vánočních stromů, nasvícený Libeňský zámek i série adventních koncertů  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.