Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha má čtvrtý babybox. Byl zprovozněn na Libeňském zámku

V České republice dnes začal fungovat už 77. babybox. Je umístěn na Libeňském zámku v Praze 8. Zakladatel babyboxu Ludvík Hess, starosta Prahy 8 Ondřej Gros a místostarostka Vladimíra Ludková v pondělí zprovoznili už čtvrtý pražský babybox. Za patnáct let fungování zachránily babyboxy život už 212 dětem.

Na Libeňském zámku v Praze 8 byl včera zprovozněn čtvrtý pražský babybox. „Umístěním babyboxu na Libeňském zámku chceme pomoci eliminovat případy, kdy se novopečená maminka zkratkovitě zbaví miminka s tragickými následky. Rád bych poděkoval panu Hessovi, který mne k jeho zřízení přivedl a také paní starostce Prahy 2 Janě Černochové, která nám svůj babybox předvedla a přispěla cennými radami. Snadná dostupnost babyboxu by mohla podobným situacím zabránit. A vzhledem k tomu, že od vzniku babyboxů se jejich pomocí v celé republice podařilo zachránit již 212 novorozenců, jsem rád, že v tomto směru pomocnou ruku můžeme podat i my. Velkou výhodou umístění na Libeňském zámku je blízkost nemocnice i záchranné služby, která tak u nás může být během několika málo minut," uvedl starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

První ze čtyř pražských babyboxů byl instalován v Praze 9 na Hloubětínském zámečku v roce 2005. Loni byl přemístěn do Šrobárovy ulice v Praze 2 na objekt Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Za dobu své existence umožnil vstoupit do nového života 28 nechtěným lidským mláďatům,“ řekl zakladatel projektu Ludvík Hess, přezdívaný babydědek Lu. Druhý pražský babybox je na budově radnice Úřadu městské části Praha 2 a zachránil 6 děťátek. Třetí na budově radnice Prahy 6 v Jilemnického ulici, který pomohl letos v srpnu pátému děťátku.

Do babyboxu v Praze 6 někdo odložil novorozeně. Je to kluk a dostal jméno Zdeněk

Do radničního babyboxu v Jilemnického ulici v Praze 6 v pondělí po sedmé hodině večerní někdo odložil miminko. Novorozenec u sebe neměl žádný dopis, byl zabalený do modré deky. Do babyboxu dítě podle zakladatele sítě babyboxů Ludvíka Hesse...

Babybox je vytápěná a ventilovaná schránka s teplotou 37 stupňů Celsia, kam mohou rodiče anonymně odložit své nechtěné dítě. Signalizací je schránka napojena na stálou službu, čidla reagují na světlo i zvuk a ihned vyrozumí obsluhující personál.

Svou radost z nového babyboxu neskrývala místostarostka Prahy 8 pro zdravotnictví a sociální služby Vladimíra Ludková. „Když vítám občánky Prahy 8, pronáším přání, a sice, že jako sudička bych ráda dala dětem do vínku jejich splněné sny. Stojíc nyní pomyslně nad babyboxem bych si přála, aby se rodiče dítěte vždy snažili najít alespoň nějakou cestu, jak řešit nastalou situaci, a aby babybox byl tím posledním řešením. Pevně doufám, že jeho alarm zůstane dlouho potichu, nicméně jsem velmi ráda, že jsme pomohli rozšířit jejich síť a možná tak zamezili zbytečnému neštěstí,“ pověděla Vladimíra Ludková.

Budova Libeňského zámku byla původně gotickou tvrzí a po poslední rekonstrukci v rokokovém stylu v letech 1769-1770 za vlády Marie Terezie v ní byla císařovna několikrát ubytována. „Marie Terezie byla osvícenou panovnicí, jež zásadním a kladným způsobem změnila vztah státu a zákona ke svobodným matkám. V roce 1755 vydala nařízení přikazující poskytnout pomoc těhotným, neprovdaným ženám. Do té doby mohly být potrestány. Naopak mužům, kteří uvedli ženu do jiného stavu pod slibem manželství, hrozil nyní i trest smrti. Její syn Josef II. v roce 1786 zákon ještě upřesnil ve prospěch svobodných matek zrovnoprávněním nelegitimních dětí. Také Josef II. býval ubytován v Libeňském zámku. Starosta Ondřej Gros tedy symbolicky umístil babybox v budově, jež historicky souvisí s pozitivní změnou pro nechtěná novorozeňata a jejich nešťastné maminky. Děkuji, milý starosto,“ shrnul historické souvislosti a vazbu na umístění na zámku babydědek Ludvík Hess.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 8

Štítky Libeňský zámek, Babybox, Praha 8, Praha, Česko, Ludvík Hess, Ondřej Gros, Marie Terezie Habsburská, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Jana Černochová, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha má čtvrtý babybox. Byl zprovozněn na Libeňském zámku  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.