Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

U Kasáren Karlín zavřeli chodníky, hrozí pád kusů fasády

Pěší v pražském Karlíně neprojdou okolo budovy Kasáren Karlín. Městská firma Trade Centre Praha musela nechat kvůli havarijnímu stavu fasády, z které hrozí odpadávání jejích kusů, uzavřít chodníky. Následně by se u budovy mělo objevit lešení, pod kterým by bylo možné procházet.

Kasárna patří hlavnímu městu, které je získalo při směně majetku se státem. V budově donedávna fungovalo stejnojmenné kulturně-společenské centrum. Kvůli špatnému stavu budovy, chybějící kolaudaci i rozporu užívání s územním plánem ho nařídil stavební úřad Prahy 8 uzavřít.

Kasárna Karlín jsme převzali letos v únoru a jedním z kroků bylo vypracování statického posudku. Jeho závěry bohužel vyzněly tak, že bylo potřeba okamžitě jednat, což jsme také učinili," řekl Šrámek.

Podle posudku stav fasády ohrožuje zdraví a život kolemjdoucích. „Odpadnutí omítky či části zdiva degradované římsy je nepředvídatelné, může nastat kdykoli. Okamžité řešení spočívá v uzavření chodníků pod fasádou - omezení pěšího provozu, a to v celém rozsahu chodníku kromě střední části, kde došlo k opravě fasády," píše se v posudku.

TCP proto požádalo příslušné úřady o okamžité zavření chodníků v ulicích Prvního pluku, Křižíkova a Vítkova, a to do vzdálenosti čtyř metrů od kasáren. Havarijní zábor potrvá asi 14 dní, po které budou zástupci společnosti jednat o trvalém záboru. „Připravujeme další opatření trvalejšího, a hlavně bezpečnějšího charakteru ve formě podchozí zábrany. Vzhledem k tomu, že je objekt památkově chráněn, je však nutné toto řešení konzultovat s památkáři," dodal Šrámek. Kvůli záboru byla posunuta zastávka MHD Pernerova.

Na nádvoří kasáren od roku 2017 fungovalo kulturní centrum, jehož provozovatelé využívali menší zrekonstruované objekty a vybudovali tam letní kino, pořádali koncerty a provozovali bary, kavárnu, saunu nebo hřiště na plážový volejbal. Centru však chyběla kolaudace, kterou aktuálně ani nemůže získat kvůli nesouladu s územním plánem. Stavební odbor Prahy 8 po uzavření centra vyzval provozovatele k doplnění dokumentů k předložené žádosti o dodatečnou kolaudaci. Ti se odvolali a nyní věc řeší magistrátní úředníci.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Budova je od roku 1958 památkově chráněná. Stát se v minulosti snažil areál opakovaně prodat, ale bez úspěchu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Kasáren Karlín/Dorota Velek

Štítky reality, památky, Praha, Kasárna Karlín, TCP, chodníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Kasáren Karlín zavřeli chodníky, hrozí pád kusů fasády  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.