Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jonákovo království znovu ožije. V Discolandu Sylvie otevře nová restaurace

Discoland Sylvie na adrese Primátorská 3 v pražské Libni byl ikonou devadesátých let. V klubu, který začátkem devadesátých let založil předrevoluční vyhazovač, vekslák a taxikář Ivan Jonák, se potkávaly ty nejznámější osobnosti doby. Od Jonákova úmrtí v roce 2016 budova Discolandu Sylvie pouze chátrala. Dnes má nový majitel povolení k rekonstrukci a v budově by kromě bytů měla vzniknout i nová restaurace.

Discoland Sylvie jako ikona devadesátek

Ivan Jonák byl známou postavou pražského podsvětí devadesátých let, předrevoluční vyhazovač, vekslák a taxikář. Počátkem dekády Jonák otevřel v pražské Libni noční podnik Discoland Sylvie pojmenovaný po jedné ze svých dcer. Klub se brzy stal vyhledávaným místem, kde si podávaly dveře známé osobností té doby. Podnik i jeho majitel byl vděčným námětem pro bulvár.

Jonákova manželka Ludvika prodávala zeleninu ve stánku, kde byla v roce 1994 zastřelena. Najatý vrah byl odsouzen, objednavatelem vraždy byl podle policie samotný Jonák, který se zřejmě obával, aby nepřišel o klub. Držitelkou licence na provoz podniku byla jeho žena, a podle některých svědectví se chtěla dát rozvést a Discoland zavřít. Jonák vinu popíral, v roce 2002 byl po několikaletém řízení odsouzen na 18 let. Odvolací soud v roce 2002 snížil trest na 12 let, vězení Jonák opustil v roce 2014. V roce 2016 ve věku 59 let zemřel.

Nejsem nostalgik, který tvrdí, že dříve bylo lépe, říká autorka knihy Devadesátky Johana Fundová

Johana Fundová si v roce 2017 založila facebookovou a instagramovou skupinu s názvem Pure devadesátky, kde se dodnes zabývá fenomény 90. let. Ke stránkám si postupem času našlo cestu čím dál tím více lidí, a tak se rozhodla vydat také knihu....

V horním patře byty, dole restaurace

Stejně jako sláva Jonáka, zůstala i sláva Discolandu Sylvie v devadesátých letech. Od Jonákova úmrtí Discoland už pouze chátral. Teď to však vypadá, že by místo mohlo opět ožít.

Budovu na adrese Primátorská 3 v Praze 8 chce její nový majitel opravit. „Nový vlastník má aktuálně platné stavební povolení na rekonstrukci, přesně přístavbu a nástavbu,“ uvedl na facebookové stránce městské části Praha 8 její mluvčí Martin Šalek.

Stavba by podle mluvčího měla nově sloužit jednak k bydlení, ale také jako místo k provozu restaurace. „Dle projektu by v horním patře měly vzniknout byty, dole restaurace,“ uvedl Šalek a doplnil, že objekt se nenachází v památkové zóně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Libor Matoušek

Štítky Discoland Sylvie, budova, rekonstrukce, Praha 8, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Viz Devadesátky, seriál včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, žvanily, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, pasáků, vexláků parazity neschopnými dělat něco pro obyvatele Země.

Pondělí, 29. května 2023, 12:12Odpovědět

Jonákovo království znovu ožije. V Discolandu Sylvie otevře nová restaurace  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.