Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze 6 otevřeli babybox nové generace, který má klimatizovaný interiér

Praha 6 symbolicky na Mezinárodní den dětí otevřela babybox nové generace. V rámci slavnostního ceremoniálu mu požehnal generální vikář pražské arcidiecéze Mons. Zdenek Wasserbauer. Nový babybox má klimatizovaný interiér a automatizovaná dvoukřídlá dvířka.

V předchozím babyboxu bylo uloženo celkem pět dětí

Původní babybox byl na budově radnice Prahy 6 otevřen v roce 2010. „Doposud jsme v našem babyboxu přivítali celkem pět dětí: tři chlapečky a dvě holčičky. Každé zde odložené dítě od nás dostalo různé dárky, jakousi základní výbavu do života,“ říká radní Prahy 6 pro sociální politiku a zdravotnictví Marián Hošek. Dodává, že všem dětem se také podařilo poměrně hladce najít náhradní rodinu a adoptivní rodiče s úřadem průběžně komunikují, takže vědí, že se děti mají dobře.

Praha 6 dostala novou schránku pro odložené děti od sdružení Babybox darem. Jeho hodnota činí asi 300 tisíc korun. Podle zakladatele babyboxů v Česku, Ludvíka Hesse, se snaží o to, aby byli uchráněni novorozenci, kteří by jinak byli matkou odloženi a hrozila by jim vážná újma na zdraví nebo smrt.

Babybox se otevřel na Mezinárodní den dětí

Hess společně s radním Hoškem uvedl nový babybox do provozu, generální vikář pražské arcidiecéze Mons. Zdenek Wasserbauer zároveň novému zařízení požehnal. „Babybox nové generace na radnici v Praze 6 otevíráme symbolicky na Mezinárodní den dětí a také v den šestnáctého výročí zřízení prvního babyboxu v České republice. Za těch šestnáct let pomohly babyboxy vstoupit do nového a snad lepšího života 218 nechtěným děťátkům,“ doplňuje Hess.

Babybox nové generace, který byl na radnici Prahy 6 nainstalován místo toho původního, má klimatizovaný interiér a automatizovaná dvoukřídlá dvířka.

Pokud by se zde matka rozhodla odložit dítě, jednoduše zmáčkne zelené tlačítko, aby se jí schránka otevřela, a nemusí tak ručně manipulovat s klikou. Ve vnitřním prostoru je pak umístěn váhový senzor a videokamera. Řidicí systémy pak zajišťují nepřetržité monitorování stavu uvnitř babyboxu.

V případě, že se ve schránce vyskytne nový přírůstek, váhový senzor zajistí spuštění alarmu a zařízení automaticky odešle zprávu pomocí SMS či e-mailu na předem určené kontakty. Tím je zajištěno, aby se dítěti co nejrychleji dostala potřebná zdravotní péče.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6

Štítky Praha 6, Babybox, společnost, děti, pomoc, radnice, Praha, interiér, Mezinárodní den dětí, Zdenek Wasserbauer, Mons, Ludvík Hess, Marián Hošek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 6 otevřeli babybox nové generace, který má klimatizovaný interiér  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.