Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Retenční nádrž Jiviny se poprvé od svého vzniku dočkala obnovy. Ta stála 21 milionů

Součástí dlouhodobého projektu hlavního města s názvem Obnova a revitalizace pražských nádrží byla i obnova retenční protipovodňové nádrže Jiviny v Praze 6, která byla postavena na začátku osmdesátých let a až do letošního roku nebyla nikdy čištěna.

Více než čtyřicet tisíc metrů krychlových sedimentu

Kulturně-historickou zajímavostí této revitalizace jsou nálezy objektů a keramiky z mladší doby železné – laténu, pravděpodobně se zde v blízkosti potoka nalézalo keltské sídliště.

„Hlavním účelem této stavby je protipovodňová ochrana spodní části povodí Litovicko-Šáreckého potoka, nádrž slouží též jako rybářský revír. V rámci klimatického závazku hlavního města byly vytvořeny nové biotopy pro faunu i flóru, v zadní části nádrže pak vznikly zatopené úkryty ze starých pařezů a kamenů,“ říká náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Retenční nádrž Jiviny byla postavena v letech 1980 až 1984 na Litovicko-Šáreckém potoce v Praze 6 pro zachycení dešťových vod. Od svého vzniku nebyla nikdy čištěna a na jejím dně se za tu dobu usadilo více než čtyřicet tisíc metrů krychlových sedimentu. Celkové náklady na obnovu nádrže činily 21 milionů korun.

Jedna z největších pražských nádrží

Nádrž při povodních pojme díky více než pět metrů vysoké a téměř tři sta metrů dlouhé hrázi až 240 tisíc metrů krychlových vody. Plocha zátopy je téměř dvanáct hektarů, což z Jivin dělá jednu z největších pražských nádrží. Jiviny byly poslední velkou vodní plochou v majetku hlavního města, která nebyla odbahněna.

Od léta letošního roku byla nádrž celkově revitalizována, veškerý sediment byl z nádrže odvezen a využit na rekultivaci deponie v Řeporyjích a jako hnojivo na okolní pole. Součástí revitalizace je i nové opevnění podemletého pravého břehu těžkou balvanitou rovnaninou a vytvoření přístupové cesty k lovišti,“ dodává náměstek Petr Hlubuček.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky nádrž, Jiviny, Praha 6, revitalizace, příroda, hlavní město, Praha, Petr Hlubuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Retenční nádrž Jiviny se poprvé od svého vzniku dočkala obnovy. Ta stála 21 milionů  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.