Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: V Praze 6 odhalili přesně čtyři sta let po bitvě na Bílé hoře Kříž smíření

V neděli 8. listopadu, přesně čtyři sta let od bitva na Bílé hoře, odhalili v Aleji Českých exulantů zástupci Prahy 6, Ekumenické rady církví v České republice a České biskupské konference Kříž smíření.

Smírčí kříže jako součást české duchovní tradice

K odhalení kříže došlo přesně v den čtyřstého výročí bitvy na Bílé hoře. Kříž navazuje na českou duchovní tradici, jelikož smírčí kříže jsou její pevnou součástí. Obvykle bývají vztyčovány na místech, kde se událo něco neblahého. „Chtěli bychom, aby se náš Kříž smíření stal trvalou připomínkou bělohorských událostí a místem symbolických akcí, například poutní cesty, do níž lze zařadit i nedalekou mohylu bitvy na Bílé hoře a hrob padlých v klášteře benediktinek z opatství Venio,“ říká P. Stanislav Přibyl, generální sekretář České biskupské konference.

Ústředním pojmem letošního kulatého výročí bitvy na Bílé hoře je slovo smíření. Fascinuje mě, že to trvalo celých čtyři sta let od té slavné a krvavé řeže, která navíc dosti zásadním způsobem otočila kolem českých dějin, než na něj symbolicky došlo,“ konstatuje místostarosta Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina, který projekt poslední rok koordinoval.

Autor kříže –⁠ Abraham Fischer

Kříž je instalován asymetricky tak, aby ukazoval jedním ramenem na benediktinský klášter a druhým ramenem k letohrádku Hvězda.

Za podobou tři a půl metru vysokého Kříže smíření stojí Abraham Fischer, benediktin, teolog a umělecký kovář z Hannoveru, jehož díla – včetně smírčího kříže k pětistému výročí reformace – jsou k vidění na řadě míst v Německu. 

Moderní zpracování díla, jaké Abraham Fischer zvolil, umně odkazuje na hlubší duchovní význam smíření, které není jen lidským úsilím, ale i Božím dílem,“ říká Petr Jan Vinš, generální sekretář Ekumenické rady církví v České republice. „Jde vlastně o symbolické spojení tří křížů v jeden celek. Dvě zrezlé ocelové části představují dvě znesvářené strany konfliktu. Rez odkazuje na tento vezdejší hříšný a konflikty naplněný svět. Třetí kříž, tedy modrá část z titanu, jenž nepodléhá vlivům prostředí, odkazuje k nebesům a k tomu, že skutečného smíru můžeme dosáhnout především tehdy, když si uvědomíme, že nás spojuje to, co leží mimo tento svět.“ 

Ohodnoť článek

Foto Twitter Praha 6

Štítky Kříž smíření, bitva, Bílá hora, výročí, Praha 6, bitva na Bílé hoře, Praha, Česká biskupská konference, Česko, Ekumenická rada církví v České republice, Abraham Fischer, Stanislav Přibyl, Německo, klášter, Jan Lacina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Praze 6 odhalili přesně čtyři sta let po bitvě na Bílé hoře Kříž smíření  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.