Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Maminka odložila do babyboxu chlapečka. V dopise vysvětlila, že se nezvládá postarat ani sama o sebe

Babybox v Praze 6 zachránil v předvánočním čase život dalšímu odloženému dítěti. V pátek 22. prosince před polednem odložila zoufalá maminka svého novorozeného syna do babyboxu v budově radnice Prahy 6. K děťátku přiložila dopis, ve kterém vysvětlila, že se nezvládá postarat ani sama o sebe.

Chlapeček odložený do babyboxu dostal jméno Oliver. Jde o 259. dítě umístěné v Česku do speciálních schránek pro nechtěné děti. Zároveň je to deváté dítě nalezené v babyboxu v Praze 6.

„Do radničního babyboxu dnes před polednem vložila zoufalá maminka novorozeného chlapečka. Děťátko pojmenovala Oliver a připojila dopis, ve kterém se svěřuje, že se nedokáže postarat ani sama o sebe. Novorozeně převzali zdravotníci a odvezli jej do motolské nemocnice,“ popsal v pátek mluvčí Prahy 6 Marek Zeman ve zprávě pro novináře.

Podle zakladatele sítě babyboxů byl chlapec na pohled zcela zdravý. „Jaroslav Černý, manažer České mincovny, bude mít tentokrát práci navíc. Všichni chlapečkové a holčičky odložení do babyboxu totiž dostávají od České mincovny zlatý novorozenecký dukát," uvedl Ludvík Hess.

Babybox na budově radnice Prahy 6 funguje od července 2010. Loni v červnu původní zařízení nahradil modernější, takzvaný babybox nové generace.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí. Klimatizované schránky jsou přístupné z vnější strany budovy a umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Kritici babyboxů tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6

Štítky maminka, rodina, děti, babybox, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maminka odložila do babyboxu chlapečka. V dopise vysvětlila, že se nezvládá postarat ani sama o sebe  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.