Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejstarší fungující zimní stadion v Praze končí. Nikolajku má nahradit nová hala

Zimní stadion Nikolajka v Praze 5 v nové sezoně již neotevře, městská část chce jednat s magistrátem o získání pozemku pro stavbu nového. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Prahy 5 Lenka Abessi. Majitelem stadionu je firma NIKO Praha, která dříve serveru Aktuálně.cz sdělila, že není schopna zajistit provoz zimního stadionu v následující sezoně. Sportoviště fungovalo od roku 1961.

Stadion je ve špatném stavu

Stadion využívali hokejisté z HC Smíchov, krasobruslaři z klubu Stadion Praha a byl otevřen i pro veřejnost. Podle radnice je objekt ve špatném stavu a majitelé do něj dostatečně neinvestovali, i když na to dostali dotaci. „Se současným majitelem stadionu jsme se mnohokrát snažili domluvit na kompromisu, řeč s ním ale není," uvedla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Radnice chce jednat s magistrátem a soukromými investory o krátkodobé i dlouhodobé náhradě ledové plochy. Krátkodobá by mohla spočívat v zakrytí zimní plochy na pronajatém pozemku, dlouhodobá pak ve stavbě nového stadionu. „Podařilo se nám získat investora, který poskytne potřebnou finanční součinnost, využitelnou na realizaci dlouhodobého i krátkodobé řešení. Zavázal se provozovat, při dlouhodobé variantě, nový zimní stadion," uvedl radní Prahy 5 David Dušek (STAN).

Po demolici Štvanice byla Nikolajka nejdéle fungujícím stadionem v Praze

Zajíčková dodala, že radnice chce mít do konce prázdnin jasno v tom, kde nová ledová plocha vznikne.

V Praze je několik zimních stadionů, například na Výstavišti, ve Vršovicích, na Veleslavíně, v Braníku, v parku Grébovka, ve Stodůlkách, v Letňanech nebo ve Strašnicích. Kromě toho v zimě funguje řada dočasných kluzišť. V roce 2011 město nechalo kvůli špatnému stavu zbourat památkově chráněný zimní stadion na Štvanici, po jeho demolici se Nikolajka stala nejdéle fungujícím stadionem v metropoli.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky sporty, hokej, zimní stadion, Praha, Nikolajka, NIKO Praha a. s., Aktuálně.cz, ODS, Smíchov, Štvanice, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší fungující zimní stadion v Praze končí. Nikolajku má nahradit nová hala  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.