Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dětský domov Charlotty Masarykové projde proměnou. Zaměří se na na podporu dětí i rodin

Služby pro rodiny dětí se specifickými potřebami, které v metropoli dlouhodobě chybí, rozvíjí hlavní město Praha. Postupnou proměnou zbraslavského Dětského domova Charlotty Masarykové chce vytvořit moderní centrum služeb pro děti i jejich rodiče.

Centrum bude nabízet individualizovanou podporu, která by měla posílit rodičovské kompetence a zároveň rodičům odlehčit v péči o děti se zdravotním znevýhodněním. Tímto krokem dětem umožní setrvat v jejich rodině. Centrum pro děti, které nemohou zůstat v biologické ani náhradní rodině, zajistí stabilní péči v takovém prostředí, které se bude tomu rodinnému co nejvíce podobat. Péče o děti bude vycházet primárně z potřeb jednotlivých dětí a jejich sociálních vazeb.

Reakce na roztříštěnost péče

Radní pro sociální politiku a zdravotnictví, Milena Johnová, poukazuje na fakt, že dnešní systém péče o ohrožené děti neposkytuje stabilní péči ani stabilitu podpory. „Investici do péče o ohrožené děti a podporu jejich rodin považuji za jeden ze základních předpokladů spokojeného života obyvatel hlavního města,“ říká Milena Johnová.

Výsledkem této resortní roztříštěnosti je necitlivé posunování dětí z kojeneckého ústavu do dětského domova nebo do domova pro osoby se zdravotním postižením. Považuji tento systém za nehumánní a nelidský, a proto jsme se s vedením Dětského domova dohodli na tom, že se pokusíme politováníhodný stav změnit,“ dodává Johnová.

Přesuny dětí školou povinných

Podle slov ředitelky Dětského domova Charlotty Masarykové, Radky Soukupové, je přesun dětí do jiného prostředí vždy frustrující. Stávalo se tak pokaždé, když děti měly začít chodit do školy, a to i přesto, že v domově měly kamarády a blízké dospělé. Podle nové dohody by pak děti, které měly přijít o známé a kamarády, měly zůstat v nové domácnosti, které vzniká na Zbraslavi v běžném bytě.

Hlavním cílem, kterým se Dětské centrum nyní vydává, je poskytování péče o děti v běžných bytech. Do běžného bydlení se postupem času přesune i krizová péče.

Děti, které se nemohou vrátit do rodin, přejdou do bytů v běžné zástavbě, kde budou žít stejně jako jejich vrstevníci. Místo rodičů se o ně budou starat profesionální vychovatelé. Péče o děti by měla vycházet z jejich potřeb a podpůrné služby by na tyto potřeby měly reagovat,“ shrnuje nejbližší úkoly Radka Soukupová.

Podpora rodičů dětí se zdravotním postižením

V současné době není dostatečná ani kapacita a kvalita péče a podpory pro rodiny dětí se specifickými potřebami. Proto se Dětské centrum rozhodlo rozvinout nabídku svých služeb i směrem k těmto rodičům.

V plánu je kromě přímé péče posílení také terapeutické pomoci a komplexní poradenství pro rodiny. Mimo jiné se také plánuje rozvoj terénních služeb, které se budou zajišťovat přímo v rodinách.

Zajištění odlehčovacích služeb umožní rodičům dlouhodobě pečovat také o děti s těžkým postižením. Dítě tak setrvá v rodině a nebude třeba jej umísťovat do pobytové sociální či zdravotní služby. Zajištěním dostatečné pomoci pečujícím rodinám předcházíme nežádoucí ústavní péči o děti,“ uvedla Milena Johnová.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky dětský domov, Charlotta Masaryková, modernizace, rodina, Charlotta Garrigue Masaryková, péče o děti, Milena Johnová, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětský domov Charlotty Masarykové projde proměnou. Zaměří se na na podporu dětí i rodin  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.