Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Patník nově znázorňuje střed Prahy. Hlavním cílem je pobavit lidi, říká starosta

Pražané mohou ode dneška navštívit přesný střed města Prahy. Radnice Prahy 3 dnes nechala na dětském hřišti na Balkáně postavit patník, který střed Prahy znázorňuje. Projekt navazuje na vyznačení čtyř pražských pólů, tedy nejvzdálenějších míst Prahy ve všech světových stranách. Nápad pochází z hlavy ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřeje Boháče, který inicioval vyznačení pražských pólů.

Střed Prahy je označen patníkem na dětském hřišti

Nápis "Střed Prahy" dnes na patník na Žižkově nastříkal právě Ondřej Boháč společně se starostou Prahy 3 Jiřím Ptáčkem (TOP 09). Pokud lidé obejdou všechna čtyři místa a vyfotí se u nich, mohou si ve vrátnici na IPR vyzvednout odznak. „Hlavním cílem bylo pobavit lidi. Já jsem si vždycky myslel, že pupkem Prahy je Praha 3 a teďka to máme spočítané na zrnko písku. Mně se hrozně líbil projekt označení pólů Prahy a Ondřej Boháč mě pak nakopnul tím, když mi říkal, že střed vychází k nám na Balkán," řekl Ptáček.

Střed Prahy je v průsečíku spojnic pražských pólů, způsobů určení středu však bylo ve hře několik. „Je řada způsobů, jak stanovit střed nějakého tělesa nepravidelného jako Praha, ale toto je průsečík spojnic pólů. Je to jediný z těch způsobů, kdy se jedná o veřejně přístupné místo. I proto jsme jej zvolili," řekl Boháč.

Dva sloupky jsou symbolicky posunuté

Nápad na označení nejzazších bodů Prahy vznikl při lockdownu. „Říkali nám, ať se držíme co nejdál od lidí, a zároveň, že nesmíme překročit hranici okresu. Tak jsem si usmyslel, že s dětmi objedeme ty nejextrémnější body. Dal jsem to na facebook a lidé mi psali, ať jim dám souřadnice, že tam chtějí taky, tak jsme je nakonec označili sloupky," řekl Boháč.

Stejně jako všechny pražské póly jsou na veřejně přístupných místech, je tomu tak i v případě patníku, který označuje střed města. Zcela přesně nejsou umístěny pouze západní pól, kde nejzazší místo Prahy vychází do areálu letiště, a východní, kde je zhruba o 50 metrů posunut blíže turistické trase na základě žádosti radnic okolních obcí. Důvodem bylo, že se v Úvalech na náměstí začali objevovat divočáci, které podle úsudku místních vyplašili z lesa turisté chodící ke sloupku označujícímu východní pól Prahy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Ptáček, starosta Prahy 3, Praha 3

Štítky střed města, patník, póly Prahy, geodézie, Praha, Ondřej Boháč, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Balkán, Jiří Ptáček, TOP 09, Facebook, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patník nově znázorňuje střed Prahy. Hlavním cílem je pobavit lidi, říká starosta  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.