Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Praha začne o prázdninách s úpravami promenády na vrchu Vítkov

Pražský magistrát začne o prázdninách s první částí úprav promenády na vrchu Vítkov. Bude zahrnovat vybudování prostranství se stromy namísto současného parkoviště, zúžení vozovky, výměnu povrchů a stavbu budovy s občerstvením a toaletami. Práce potrvají asi dva roky, vyjdou na 109,7 milionu korun bez DPH a uskuteční je firma FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby.

Projekt město podle vedoucího oddělení péče o zeleň Jana Frantíka připravuje nejméně od roku 2006. Současnou podobu pak získal v roce 2016 a zahrnuje v několika částech postupné úpravy celé zhruba kilometrové promenády, která vede od památníku na Ohradu.

První část bude zahrnovat území bezprostředně na východ od památníku, kterého se projekt netýká. Změnit se má celý vzhled parkoviště a promenády, která je nyní spíše silnicí. Nové prostranství na místo parkoviště bude mít mlatový povrch a budou na něm vysázeny stromy. U něj bude i plánované občerstvení, které bude zapuštěné do svahu a podle Frantíka by z prostranství nemělo být téměř vidět.

Výměna čeká zbylé asfaltové povrchy, které nahradí kombinace betonu a velkoformátové dlažby. Přibydou vodní trysky, mlhoviště, gejzíry a vodní kaskády a v plánu je výměna laviček a dalšího mobiliáře. Z důvodu přítomností památníku bude muset být zachována průjezdnost pro auta, a to i při stavbě. Součástí projektu podle Frantíka nebude demolice starší budovy, která patří do správy Prahy 3, přičemž magistrátu se v minulosti nepodařilo dojednat s její radnicí odstranění stavby.

Starosta třetí městské části Michal Vronský (TOP 09) dnes řekl, že situaci kolem stavby, kterou si pronajímá zahradnická firma, nechá prověřit. Projekt úprav starosta ocenil. „Těším se, že městská část získá další kvalitní prostor, které budou moci lidé využívat k setkávání," řekl Vronský.

Po dokončení první části rekonstrukce by měla následovat další, která se bude týkat navazujících asi 150 metrů promenády. Celkem má být obnova promenády rozdělena do šesti částí.

Dominantou Vítkova je Národní památník s jezdeckou sochou Jana Žižky. Vznikl ve 30. letech 20. století. Měl připomínat zrození československého státu a hrdinství legionářů, ale sloužit i k zasedání parlamentu a dalším akcím. Později se z památníku stalo mauzoleum komunistických předáků. Nyní je v něm muzeum českých a československých moderních dějin, které bylo otevřeno v roce 2009 a spadá pod Národní muzeum.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Vítkov, úpravy, promenáda, stavba, Praha 3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha začne o prázdninách s úpravami promenády na vrchu Vítkov  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.