Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Pražský Žižkov obsadila těžká vojenská technika. Začal den armády

Na pražském Žižkově dnes probíhá den české armády. Lidé si mohou přijít prohlédnout těžkou vojenskou techniku, například obrněný transportér Pandur, odminovací komplet, kanónovou houfnici nebo motocykly Hradní stráže. Program nabídne to nejzajímavější z činnosti profesionálních vojáků a během dne akci navštíví ministryně obrany ČR Jana Černochová (ODS).

Lidé si mohou zkusit střelbu nebo pilotování letounu

Od dnešní deváté hodiny dopolední do šesté večerní probíhá v obchodním centru Atrium Flora na Žižkově a jeho okolí prezentace resortu ministerstva obrany s názvem Army den. Lidé uvidí, jak pracují česká armáda, Hradní stráž, Vojenská policie a další složky resortu ministerstva obrany.

Profesionální vojáci na místě během návštěvníkům představí to nejzajímavější ze své práce. Jakou techniku lidé na místě uvidí? „Tatru TITUS, odminovací komplet BOŽENA B5, samohybnou kanónovou houfnici Dana, kolový obrněný transportér Pandur, vozidla Dingo a Iveco, LRD Kajman, protiletadlový komplet RBS-70, pyrotechnické roboty, motocykly Hradní stráže a Vojenské policie i další techniku a vojenské vybavení včetně ručních zbraní. Dále bude k vidění vozidlo Toyota HILUX, bezosádkový pozemní průzkumný prostředek UGV SOM-6 a lehký zdravotnický terénní odsunový prostředek IVECO,“ popsala vystavenou techniku ve zprávě pro novináře mluvčí armády Vlastimila Cyprisová.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet střelbu na airsoftové střelnici s replikami armádních zbraní, pilotovat letoun L-159 na simulátoru a otestovat si svoje dešifrovací schopnosti během disciplíny Cybertlon.

Bude i pravý vojenský guláš

Vojáci budou během dne předvádět vojenské lezení, výcvik služebních psů, boj zblízka a přehlídku výstroje armády, Hradní stráže a Vojenské policie. Sportovci ASC Dukla Praha představí ukázku karate a proběhne i vystoupení vojenských hudebníků. Lidé tak uslyší pásmo vojenské hudby Olomouc, hudby Hradní stráže a Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

Součástí programu je i ukázka historických ručních a lafetovaných zbraní, výstava popisující příběhy vojáků ze zahraničních operací v letech 1990 až 2020, beseda s válečnými veterány, se kterými se na místě mohou lidé potkat, nebo autogramiáda sportovců z Dukly.

„Novinkou bude kariérové centrum, kde se zájemci dozví informace o službě v ozbrojených silách a aktivní záloze, účasti na dobrovolném vojenském cvičení a studiu na vojenských školách. Nadšenci si budou moci ověřit také svoji fyzickou zdatnost,“ popsala Cyprisová a doplnila, že na místě budoupříslušníci aktivní zálohy, Univerzity obrany Brno a Vojenské střední školy MO. Představí se projekt Příprava občanů k obraně státu s vědomostní soutěží.

Během dne armády si lidé mohou pochutnat na pravém vojenském guláši.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky armáda, technika, Army den, Žižkov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský Žižkov obsadila těžká vojenská technika. Začal den armády  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.