Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIZUALIZACE: Seifertova ulice na Žižkově se dočká revitalizace, schválili pražští radní

Pražští radní odsouhlasili budoucí podobu Seifertovy ulice, která je jednou z nejvýznamnějších žižkovských ulic. Novou tvář získá také náměstí Winstona Churchilla a Sladkovského náměstí. „Koncepční studie byla schválena spolu se studií, která slouží jako podklady pro pilotní projekt hospodaření s dešťovou vodou uvnitř města,“ uvedla ve zprávě pro novináře Anna-Marie Lichtenbergová z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, která obě studie zpracoval s ateliérem Archum architekti a vodohospodářskou společností Aqua procon.

Rekonstrukce se dočká celá ulice od Olšanského náměstí až po křižovatku U Bulhara

V Seifertově ulici má být nově stromořadí se sedmdesáti stromy a k zavlažování zeleně chce město využít dešťovou vodu. Podle plánů by mělo dojít k přesunu zastávek Viktoria Žižkov a Lipanská. „Cílem je zlepšit podmínky pro chodce i pěší, vyřešit složitou dopravní situaci a zmírnit důsledky klimatické změny,“ uvedla Lichtenbergová. Radnice Prahy 3 rovněž nechala vytvořit návrh úprav Olšanského náměstí, Táboritské a Ondříčkovy ulice.

Rekonstrukce se dočká celá ulice od Olšanského náměstí až po křižovatku U Bulhara, tedy po hlavní nádraží. „Naváže na rekonstrukci Táboritské ulice, respektive na první etapu rekonstrukce tramvajové trati Seifertova–Táboritská, která je aktuálně ve fázi zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí, jejímž investorem je Dopravní podnik hl. m. Prahy,“ píše se v dokumentu, který revitalizaci představuje.

„Návrh přináší rozšířené plochy chodníků na nárožích, která slouží jako místa pro setkávání, jako prostorný nástup na přechody pro chodce a místa pro přecházení a pro městský mobiliář," uvádí dokument.

Zastávka Lipanská se přesune na Sladkovského náměstí

Zastávka Viktoria Žižkov se kvůli zajištění lepších přestupů na autobusy přesune na západ k náměstí Winstona Churchilla. Západním směrem se posune i Lipanská, u které je nynější poloha podle magistrátu příliš blízko sousední zastávce Olšanské náměstí.

Z náměstí Winstona Churchilla by měla zmizet silnice vedoucí na východní straně prostranství. „Zrušení komunikace je doplněno zobousměrněním ulice U Rajské zahrady," uvádí studie. Prostor se sochou Churchilla by měl být lépe propojen s průčelím Domu Radost pomocí vyvýšeného přechodu a u přesunuté zastávky Viktoria Žižkov má vzniknout shromaždiště s pítkem, rozšířit se má také chodník propojující zastávku s budovou Vysoké školy ekonomické.

Zastávka LIpanská se posune před Sladkovského náměstí. Před kostelem bude kvůli prostoru pro nástup a výstup do tramvají méně zeleně. „Tento plnohodnotný shromažďovací prostor, který přispěje k oživení prostoru náměstí, doplňujeme o sedací mobiliář a vodní prvek," stojí ve studii. Úpravy čekají i západní část náměstí určenou k posezení a předprostor Gymnázia Karla Sladkovského. Mezi kostelem a gymnáziem nahradí stávající travnaté plochy trvalkové záhony se stromy.

Realizace oprav by podle harmonogramu měla být dokončena v roce 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IPR Praha

Štítky Žižkov, Seifertova, revitalizace, opravy, vizualizace, Praha, Winston Churchill, Sladkovského náměstí, FK Viktoria Žižkov, Karel Sladkovský, Vysoká škola ekonomická v Praze, Dopravní podnik hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Seifertova ulice na Žižkově se dočká revitalizace, schválili pražští radní  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.