Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kůrovec napadl stromy v Grébovce, Praha 2 je bude muset pokácet

Městská část Praha 2 musí nechat pokácet dva jehličnany, které už od loňského podzimu usychají v Havlíčkových sadech známých jako Grébovka. Odborníci nakonec potvrdili napadení kůrovcem. Stromy i dřevní hmota tak budou z Havlíčkových sadů odstraněny, aby se kůrovec nešířil dál.

Informaci potvrdila mluvčí radnice Prahy 2 Andrea Zoulová. Kůrovec napadl borovici černou pod dětským hřištěm U Štiky a modřín opadavý u Grotty, kde zaměstnanci radnice nalezli larvy brouka a v lýku chodbičky a cestičky. „Obě napadené dřeviny je nutno nyní pokácet a dřevní hmotu spálit, aby se tak zabránilo dalšímu šíření. Stromy budou na podzim nahrazené novou výsadbou," uvedla Andrea Zoulová.
Podle odborníků z nezávislé expertní organizace Czech forest v celé České republice loni napadl kůrovec 35 až 40 milionů metrů krychlových dřeva. Mezi hlavní kalamitní oblasti patří Vysočina a sousední kraje.

Zároveň pracovníci oddělení správy zeleně zkontrolují jehličnaté skupiny ve všech parcích na území Prahy 2 a instalují v nich speciální lapače, které na výskyt hmyzu upozorní.

Stejný osud potkal loni čtyři jehličnany v Riegrových a Havlíčkových sadech, i tehdy je musela městská část nechat pokácet. Kůrovec se v hlavním městě objevil v uplynulých letech například také v Modřanské rokli nebo v ulici Na Ořechovce.

Problémy s kůrovcem řešila také společnost Lesy Praha, a. s., která v minulých letech v rámci celé Prahy musela z veřejné zeleně odebrat téměř 5000 metrů krychlových dřeva, protože parazit napadl přes polovinu objemu dřeva.

Ohodnoť článek

Foto Praha 2

Štítky stromy, kácení, park, Grébovka, Praha 2, Praha, kůrovci, Havlíčkovy sady, sad, dřevo, Česko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovec napadl stromy v Grébovce, Praha 2 je bude muset pokácet  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.