Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Provozovatel čajovny v Praze podal žalobu na vládu a vyzývá ostatní, aby se k němu připojili

Provozovatel kavárny a čajovny Daruma v Praze 2 podal ve středu k Městskému soudu v Praze žalobu na vládu. Kvůli krizovým opatřením vydávaným vládou se podstatně omezila činnost jeho podnikání, od 14. října do 2. prosince nemohl provozovat hostinskou činnost, což považuje za diskriminační. Sdělil to provozovatel David Tesař, který je zároveň zakladatelem politické platformy a organizátorem protestů. Vyzval zároveň ostatní provozovatele obchodu či služeb, kteří nechtějí zavírat své provozy, aby se k jeho žalobě připojili.

Provozovatel čajovny poukázal v žalobě například na diskriminační nastavení krizových opatření vlády. Nelze podle něj nijak epidemiologicky odůvodnit, proč bylo umožněno podnikání závodnímu stravování, a ne kavárně, kam se chodí lidé najíst v pracovní době.

Tesař uvedl, že kroky vlády považuje za zásah do základních práv a svobod, do ústavních i mezinárodních práv. „Zamezuje se třeba právo na svobodnou volbu podnikání. Jelikož podnikání je jediný zdroj obživy, tak se hrubě zasahuje do našich práv," řekl David Tesař. Vláda podle něj také zneužívá nouzový stav.

Žalobu podal také pro zamezení svobodné politické soutěže. Policii vytýká, že mu zamezovala sbírat v provozovně podpisy pro založení politické strany kvůli porušování regulace shromažďovacího práva.

Tesař je zakladatelem občanské a politické platformy, organizuje demonstrace a usiluje o založení nové politické strany. V poslední době například pořádal v Praze protestní akce 28. října, 17. listopadu a 6. prosince. V sobotu 12. prosince se zúčastní demonstrace v Brně, kterou organizuje stejně jako 17. listopadu Tomáš Franczki.

Restaurace, bary, hotely, služby a většina obchodů mimo potravin a dalšího základního zboží byly kvůli druhé vlně epidemie koronaviru znovu uzavřeny od 14. října. Otevřít mohly minulý týden ve čtvrtek 3. prosince. Počátkem týdne ale vláda toto opatření zpřísnila a restaurace smějí mít otevřeno pouze do 20:00, místo do 22:00. Některé restaurace proti tomu protestovaly a nechaly ve středu otevřeno déle. Podle policie vládní opatření porušilo 16 podniků, které ve středu kontrolovala.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Daruma Coffee & Tea

Štítky restaurace, koronavirus, žaloba, vláda, soud, Praha, podnikání, Městský soud v Praze, pandemie covidu-19, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Provozovatel čajovny v Praze podal žalobu na vládu a vyzývá ostatní, aby se k němu připojili  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.