Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První socha skateboardisty na světě znovu zkrášlí pražský park. Kdy ji bude možné spatřit?

Praha 2 chce navrátit opravenou sochu skateboardisty do parku Folimanka. Původně tam měla být znovu instalována k příležitosti olympijských her v Tokiu. Termín se však kvůli pandemii posunul. Kdy bude socha v parku opět k vidění?

Podnět týkající se opravy sochy, které před lety zloději ukradli bronzové ruce, obdržela Praha 2 od Pavla Friše, propagátora historie Folimanky a Vyšehradu působícího též pod identitou Vyšehradskej jezdec. Rada městská části záměr rekonstrukce odsouhlasila už v minulém roce na svém červnovém jednání. Realizovat se měl k příležitosti letních olympijských her v Tokiu, koronavirus však plány posunul.

Socha, jejímž autorem je Jaroslav Hladký, byla v letech 1982–2007 umístěna v parku Folimanka a po poškození byla uložena do depozitáře. S návratem této i dalších soch Praha 2 původně počítala v souvislosti s dokončením rekonstrukce příslušné části parku. Jedná se o první sochu skateboardisty na světě a skateboarding jako disciplína měl mít na olympiádě v Tokiu svou premiéru.

„Nápad urychlit návrat sochy v souvislosti s olympiádou mne i ostatní radní zaujal. Přestože do příprav zasáhla pandemie a odklad olympiády, věřím, že se projekt nakonec podaří realizovat. Pan Friš zajistil potřebná jednání s autorem sochy, přislíbil dokumentovat celý příběh a zprostředkoval náš kontakt s Českou asociací skateboardingu. S asociací jsme letos v červnu uzavřeli smlouvu o výpůjčce za účelem renovace sochy a propagace skateboardingu. Souhlasili jsme s veřejnou sbírkou, která je pro mne ukázkou participace a zájmu veřejnosti o návrat sochy i formou propagace projektu a nového olympijského sportu,“ uvedl Jaroslav Šolc, místostarosta Prahy 2 pro kulturu a sport.

Radnice Prahy 2 by ráda opravenou sochu vrátila do oblasti kaskády před halou Univerzitního sportovního klubu na Folimance nejpozději příští rok, do kterého byly přesunuty i letní olympijské hry v Japonsku. Stala by se tak jednou z prvních součástí plánovaného volnočasového areálu, který zde má v rámci dokončení rekonstrukce parku Folimanka vzniknout.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 2

Štítky park, Folimanka, socha, skateboarding, Praha, olympijské hry, Tokio, rekonstrukce, Jaroslav Hladký, Letní olympijské hry 2021, Letní olympijské hry, Vyšehrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První socha skateboardisty na světě znovu zkrášlí pražský park. Kdy ji bude možné spatřit?  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.