Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velkou kampaň na téma zdraví chystá Praha 10. Součástí bude také veletrh

Celé září a říjen věnuje Praha 10 osvětové kampani v oblasti zdraví. V rámci ní lidem přinese řadu rad a tipů, které souvisejí se zdravým životním stylem a prevencí různých onemocnění. Kampaň s názvem „Zdravá Praha 10“ připravila městská část spolu s desítkami profesních organizací. Součástí iniciativy bude také stejnojmenný veletrh. Ten se bude konat 13. října před NC Eden.

Čtyři tematické oblasti kampaně

Kampaň bude rozdělena do čtyř tematických oblastí. Těmi jsou první pomoc (ostatním, ale také sobě), zdravý pohyb, kvalitní strava a zdravá mysl.

Poslední dva roky nám velmi názorně ukázaly, jak důležité a zároveň velmi křehké naše zdraví je. Připravovaná kampaň ale není o covidu, nýbrž o tom, jak svým přístupem k životu můžeme onemocněním aktivně předcházet, proč dbát na prevenci a jak správně a efektivně pomáhat ostatním, včetně lidí nemocných nebo se zdravotním handicapem,” říká Michal Kočí (Piráti), radní pro sociální oblast a zdravotnictví.

Doplnil, že Praha 10 jako městská část zdravotní péči ze zákona nezajišťuje a má tedy omezené možnosti k jejímu rozvoji. „Nicméně i v tomto omezeném rámci možností se je však snažíme naplno využít,” doplňuje Kočí.

Zájemci naleznou na sociálních sítích například informace ke zdravému stylu stravování, nebo návody na různá cvičení. Velkou pozornost bude Desítka věnovat také duševním onemocněním. Ta jsou často stigmatizována a péče o psychiatrické pacienty tak dlouhodobě pokulhává.

Veletrh se uskuteční před NC Eden 13. října

Teoretické poznatky doplní praxe na venkovním veletrhu před NC Eden, který se uskuteční, pokud to aktuální epidemická situace dovolí. „Jednotlivé, zejména desítkové organizace na něm budou mít své stánky, některé prezentace proběhnou v rámci doprovodného programu,” doplňuje Kočí. Na návštěvníky čeká také například představení techniky Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, měření body mass indexu, poradenství v oblasti zdravého stravování, ukázka kanisterapie, brýle simulující stavy a reakce způsobené například požitím nadměrného množství alkoholu, resuscitační maraton a další aktivity.

Desítka spolupracuje na akci například s místní Střední zdravotnickou školou v Ruské ulici nebo se Školní jídelnou Praha 10, která zajišťuje stravování pro všechny základní školy zřizované městskou částí. Dále je to projekt Ministerstva zdravotnictví s názvem Pacientský hub, který se zaměřuje na podporu pacientských organizací.

To je trochu opomíjená, a přitom z mého pohledu nesmírně důležitá činnost. Nejde jen o pomoc lidem, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu trpí, ale také o přiblížení jejich situace většinové společnosti, a o otevření některých stále často  tabuizovaných témat,” uvedl na závěr Kočí.   

Příspěvky ke kampani budou postupně zveřejňované na sociálních sítích pod hashtagem #zdravapraha10.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com/andreas160578

Štítky Praha 10, kampaň, zdraví, Praha, veletrh, nemoc, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velkou kampaň na téma zdraví chystá Praha 10. Součástí bude také veletrh  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.