Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zahradní Město v Praze 10 ozdobilo velké kovové srdce. Má motivovat k třídění plechovek

V Praze 10 u nákupního centra Cíl je od začátku tohoto týdne k vidění velké kovové srdce. Městská část a nezisková iniciativa s názvem „Každá plechovka se počítá“ jej zde umístily v rámci osvětové kampaně „Duben bez odpadů“. Cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o ekologickém rozměru plechovek, které jsou na 100 procent recyklovatelné. Podle dostupných dat totiž plechovky třídí pouze necelá třetina Čechů.

Recyklace je předpokladem pro to, aby lidé přispěli ke zlepšení životního prostředí

Kovové srdce jako symbol lásky k přírodě a ochrany jejích zdrojů instalovala Praha 10 spolu s mezinárodní iniciativou Every Can Counts (Každá plechovka se počítá). Hliník, ze kterého jsou plechovky vyrobeny, je totiž stoprocentně recyklovatelný, a to bez ztráty kvality. Recyklací plechovek se tak ušetří až 95 procent energie oproti výrobě nových.

Podle místostarostky Prahy 10 Jany Komrskové (Piráti) je důsledná recyklace základním předpokladem pro to, aby lidé společně přispěli ke zlepšení životního prostředí.

„Naše městská část se této otázce věnuje dlouhodobě. Proto jsme se také rozhodli touto formou nejen pozitivně motivovat k třídění plechovek, ale zároveň poukázat na celkový pozitivní ekologický dopad, když se tak bude dít ve výrazně větší míře, než je tomu dnes, říká Komrsková.

Plechovky třídí necelých třicet procent Čechů

Na loňském ročníku Prague Pride se během týdenního festivalu na Střeleckém ostrově vysbíralo osm pytlů vytříděných plechovek, které následně putovaly na třídicí linku, poté na linku tavicí. Recyklovaný materiál se následně dostal zpět do výroby.

„Iniciativa Every Can Count používá interaktivní prvky a instalace k pozitivní motivaci k třídění odpadu po celé Evropě. Kovová písmena, tvary nebo speciální baťohy určené k podpoře sběru a třídění plechovek na velkých veřejných akcích, ale právě i ve veřejném prostoru, jsou skvělým nástrojem, jak povzbudit širokou veřejnost k většímu třídění hliníkových nápojových obalů, které lze v podstatě donekonečna recyklovat,“ říká k nejnovější instalaci předseda iniciativy Radek Mádr.

Výkum z roku 2020 ukázal, že pouze 29 procent Čechů plechovky třídí. Přitom 86 procent Evropanů uvádí, že vlivem pandemie covidu-19 je pro ně třídění odpadu důležitější než dříve. Cílem kovového srdce je inspirovat co nejvíce obyvatel Destíky k třídění kovů.

V Praze 10 je možné třídit kovy od roku 2016

Praha 10 věnuje osvětě týkající se odpadu celý duben. Své informačně-vzdělávací materiály umístila do veřejného prostoru i na internet. Do akce se zapojila například také Základní škola Karla Čapka.

Iniciativa Každá plechovka se počítá vznikla v roce 2009 ve Velké Británii. Od té doby je vedoucím programem v propagaci třídění plechovek v Evropě. Snaží se veřejnost pozitivně motivovat k třídění plechovek především mimo domov. V roce 2020 byla iniciativa aktivní v 19 zemích. V Česku působí od roku 2019.

V Praze 10 je možné třídit kovy od roku 2016, a to vhazováním do šedých sběrných nádob. Ty se nacházejí na vybraných stanovištích tříděného odpadu. Každým rokem se počet nádob zvyšuje a podle potřeby je upravována i četnost svozu. Nyní je k dispozici více než sto nádob.

V Desítce se také zvyšuje množství vysbíraných kovů. Zatímco v roce 2018 se jednalo o 21 tun kovových obalů, vloni jich bylo vysbíráno již 44 tun. Lidé mohou náměty na místa pro další nádoby či upozornění na nedostatečnou kapacitu zasílat radnici prostřednictvím e-mailu bezdopadu@praha10.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky Praha, Praha 10, srdce, plechovky, výzva, Zahradní Město, plechovka, kovy, Jana Komrsková, třídění odpadu, Evropa, pandemie covidu-19, Česká pirátská strana, Karel Čapek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahradní Město v Praze 10 ozdobilo velké kovové srdce. Má motivovat k třídění plechovek  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.