Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Děti ze školky v Praze 10 vyrobily pro seniory ozdoby. Vánoce jim zpříjemní papíroví andílci, hvězdy a stromečky

I když pandemie koronaviru omezila pravidelná předvánoční mezigenerační setkávání, děti na seniory přesto nezapomněly. Děti z Mateřské školy U Vršovického nádraží vyrobili pro klienty z domova stejného názvu čtyřicítku vánočních dekorací. Stalo se tak v rámci dlouhodobého projektu, který koordinuje obecně prospěšná společnost Mezi námi.

Tvorbě pro seniory se děti věnují průběžně

Původně jsme počítali, že dekorace budou tvořit jen děti, které inklinují k výtvarným a pracovním činnostem, ale zalíbilo se to prakticky všem. A kromě původně plánovaných stromečků vznikly i další motivy – andílci nebo vánoční hvězdy do oken,“ popisuje Mária Nováková, zástupkyně ředitelky.

Tvorbě pro seniory se děti věnují průběžně. Společnost Mezi námi vymyslela takzvaný „Pohádkový rok“, kdy na každý měsíc připadají konkrétní aktvity, které jsou inspirované pohádkami z Večerníčka.

Například listopad se nesl ve znamení lišky – s dětmi jsme si povídali na základě předlohy Josefa Lady O chytré kmotře lišce, zpívali jsme a vyráběli pro seniory lišky z papíru a pytle z barevného a krepového papíru,“ přibližuje Nováková.

Na Desítce probíhá tato mezigenerační spolupráce koncepčně a jsou v ní aktivní zapojeny všechny domovy seniorů, které v Praze 10 provozuje příspěvková organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP).

Spolupráce obohacuje všechny

Ohlasy jsou skvělé. Společné činnosti si naši klienti opravdu užívají a z podobných dárků mají obrovskou radost,“ pochvaluje si Eva Lexová z CSOP. „Je krásně vidět, jak spolupráce obohacuje všechny,“ doplňuje.

A jak to všechno funguje? Mateřská škola U Vršovického nádraží je například zapojená do programu „Povídej“. Děti v rámci něj dochází za seniory (obvykle jednou za tři až čtyři týdny vždy na 45 až 60 minut). Náplní setkávání jsou výtvarné, hudební či pohybové aktivity. Nechybí také čtení, vyprávění nebo oslavy různých svátků. V programu „Přečti“ zase „pohádková čtecí babička“ navštěvuje děti v mateřské škole a čte jim pohádky.

Poslech dětem umožňuje rozvíjet jejich fantazii a cit pro jazyk. Od seniorů mohou vstřebávat klid, rozvahu a přiblížit se jejich zkušenostem a zvyklostem. Oni zase čerpají energii z radosti, upřímnosti a vitality těch nejmenších,“ shrnuje Mária Nováková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha10.cz

Štítky Praha 10, školka, děti, Vánoce, dekorace, senioři, Praha, mateřská škola, pandemie covidu-19, Mária Novák, Josef Lada, O chytré kmotře lišce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti ze školky v Praze 10 vyrobily pro seniory ozdoby. Vánoce jim zpříjemní papíroví andílci, hvězdy a stromečky  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.