Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Radnice Prahy 10 se stěhuje. Přípravné práce začaly

Úřad Prahy 10 zahájil přípravy na stěhování z budovy ve Vršovické ulici do náhradních pronajatých prostor ve Strašnicích. Přesun úředníků začne koncem srpna. Na dotaz to uvedl mluvčí městské části Ján Bruno Tropp. Praha 10 několik let připravuje rekonstrukci své radnice, kvůli růstu cen ale podle posledních informací nemá na nákladné opravy peníze. Zaměstnance však musí kvůli špatnému stavu budovy ze 70. let i tak přestěhovat. O dalším postupu ohledně nevyhovujícího stavu budovy ve Vršovické ulici vedení Prahy 10 jedná.

První odbor se začne fyzicky stěhovat do nové radnice koncem srpna

V úřadu již podle mluvčího začaly archivace dokumentů, skartace, počáteční stěhovací práce nebo inventarizace majetku. „Vše je v souladu, aby se nenarušoval chod celého úřadu. První odbor, který se koncem srpna začne fyzicky stěhovat do nové radnice, bude kancelář hlavního architekta, ostatní odbory ho budou následovat," uvedl. Dodal, že zatím jde vše podle schváleného plánu.

Úředníci se přesunou do pronajaté kancelářské budovy ve Vinohradské ulici u tramvajové zastávky Vinice. Podle dřívějších informací si bude Praha 10 prostory pronajímat od firmy Carpet Invest za 2,9 milionu korun bez DPH měsíčně, další zhruba milion bude platit za měsíční zálohy. Nájemní smlouvu městská část uzavřela na čtyři roky s šesti opcemi na půlroční prodloužení. Mezitím musí vyřešit, jak bude dále postupovat ohledně rekonstrukce radnice.

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala různé varianty, jak situaci s nevyhovujícím úřadem městské části řešit

Projekt rekonstrukce městská část připravovala několik let, podle dřívějších odhadů měly práce vyjít téměř na miliardu korun. Podle květnového vyjádření zástupců vedení městské části však přípravy na zahájení oprav narušila pandemie koronaviru a následně válka na Ukrajině a rostoucí ceny stavebních prací náklady vyhnaly vysoko nad původní limit. Nyní vedení Prahy 10 podle květnového vyjádření řeší, zda na opravy sežene peníze, nebo bude muset postupovat jiným způsobem, například budovu prodat a následně ji pronajmout od nového majitele.

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala různé varianty, jak situaci s nevyhovujícím úřadem městské části řešit. Nejprve vznikl plán postavit novou radnici za odhadovanou cenu 775 milionů korun, po kritice z něj však sešlo. Poté se zvažoval přesun úřadu do nevyužívané strašnické školy, nakonec předminulé vedení rozhodlo o rekonstrukci stávající radnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky stěhování, Praha 10, radnice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice Prahy 10 se stěhuje. Přípravné práce začaly  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.