Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Restauratérům v centru Prahy se nelíbí nová pravidla předzahrádek

Asociace zaměstnanců a podnikatelů pohostinství (POHO), sdružující provozovatele restaurací v centru Prahy, nesouhlasí s novými pravidly podoby restauračních předzahrádek, která v pondělí schválili radní města. Jak uvedla předsedkyně asociace Dana Křivánková, pro provozovatele podniků budou znamenat velké investice v době, kdy jsou vystaveni existenčnímu tlaku. Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) uvedl, že město s POHO opakovaně jednalo, některé připomínky vzalo v potaz, a naopak odmítlo požadavky směřující k rozvolnění některých dosud platných pravidel.

Nová podrobnější pravidla

V oblasti Pražské památkové rezervace již několik let platila pravidla památkářů, nyní město schválilo další, která jsou obsáhlejší a podrobnější. Zahrnují požadavky na podobu ohraničení, zastínění a vybavení zahrádek a až na výjimky zakazují, aby byly umístěny na podestách.

„Před několika lety jsme na základě požadavku památkářů investovali stovky tisíc až miliony korun do změn předzahrádek. Nyní, kdy gastronomie v centru Prahy doslova bojuje o každého hosta a holé přežití, chtějí radní další obří investice," uvedla Křivánková. Dodala, že radnice s nimi o změnách nejednala. „Všichni máme platné smlouvy a platíme téměř nejvyšší nájmy v Evropě, ale ani tak nejsme partnery pro radnici při jednání o změnách," uvedla.

Omezení předzahrádek v turisticky frkventovaných lokalitách

Scheinherr sdělil, že Praha se zástupci POHO včetně Křivánkové opakovaně jednali i v přítomnosti Hospodářské komory Prahy 1. „Pravidla jsme zaslali e-mailem 26. května 2021, následně proběhla dvě jednání, kde jsme je bod po bodu prošli a velkou část připomínek zapracovali. Připomínky ovšem často mířily k tomu, aby se rozvolnila i ta pravidla, která dnes platí, což jsme bohužel nemohli akceptovat. Zcela nových pravidel je ostatně v dokumentu minimum. Jde o shrnutí všech platných předpisů a případně jejich zpřesnění tak, aby byla jednoznačnější. Hlavní změnou je to, že budou pravidla závaznou součástí nájemních smluv," uvedl.

Asociace současné vedení magistrátu kritizovala i v minulosti v souvislosti s tím, že město omezilo některé předzahrádky v turisticky nejfrekventovanějších částech historického centra. Opatření se týkalo zahrádek umístěných na dvou hlavních turistických tepnách - na Královské cestě vedoucí od Prašné brány přes Staroměstské náměstí, Karlův most a Malou Stranu na Pražský hrad, a na tzv. hradebním korzu, které kopíruje původní staroměstské hradby v ulicích Národní, 28. října, Na Příkopě a Revoluční.

Snahou je zajistit prostor chodcům

Podle zástupců města bylo rozhodnuto o úpravách asi padesátky zahrádek, z nichž 31 se musí přesunout nebo zmenšit, 12 bylo vypovězeno s možností uzavřít jinou smlouvu a osm bylo úplně zrušeno bez náhrady. Někteří podnikatelé, kterých se buď omezení plochy, nebo úplné zrušení zahrádky dotklo, to na jednání zastupitelstva označili za likvidační. Upozornili také na fakt, že město za pronájmy prostoru inkasovalo miliony měsíčně, o které přijde. Zástupci vedení magistrátu k tomu mimo jiné uvedli, že snahou bylo zajistit dostatek prostoru pěším a zabránit tomu, aby předzahrádky bránily přístupu k historickým památkám.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Masare

Štítky restaurace, centrum, předzahrádky, Praha, předzahrádka, Adam Scheinherr, Praha sobě, Pražská památková rezervace, Hospodářská komora, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restauratérům v centru Prahy se nelíbí nová pravidla předzahrádek  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.