Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vltavu u Karlova mostu rozzáří svíčky. Upozorní na katastrofu na Bečvě

Svíčky dnes večer rozzáří Vltavu mezi Mostem Legií a Karlovým mostem v Praze. Protest spolku Milion chvilek pro demokracii připomene zářijovou ekologickou katastrofu na Bečvě, kdy život v řece otrávil únik kyanidů. Akce Světlo pro Bečvu má upozornit na "pochybné vyšetřování celé kauzy", uvedl spolek v tiskové zprávě. Akce začne v 17:00. Voskové lodičky budou lidé pouštět ze Střeleckého ostrova, později je posbírají kanoisté.

Podle pořadatelů protestu je alarmující především chování České inspekce životního prostředí (ČIŽP), Povodí Moravy, města Valašské Meziříčí, vlády a ministerstva životního prostředí. Vyčítají jim různá pochybení.

„Mezi ty nejzávažnější patří zaštiťování se neexistujícím informačním embargem, pozdní odběry vzorků, obhajování soukromých firem dříve než byly dostupné výsledky řádného vyšetřování, pozdní informování veřejnosti a celkově vágní a nepřesná komunikace," uvedl spolek. „Všechny tyto kroky výrazně narušují důvěru občanů ve státní instituce. A obnovení důvěry může trvat možná stejně dlouho jako obnovení života v mrtvé Bečvě. Spolek Milion Chvilek chce proto prostřednictvím protestní akce připomenout otravu řeky a zároveň si posvítit na pochybné prošetřování celé kauzy," dodali zástupci spolku.

Vedoucí čističky u Bečvy spáchal sebevraždu. Sněmovna žádá vládu, aby zajistila vyšetření úniků jedů do řeky

Sněmovna žádá vládu, aby zajistila důkladné vyšetření dvojího úniku chemikálií z letošního září a října do řeky Bečvy. Vláda by také podle Sněmovny měla dohlédnout na uložení exemplárních pokut viníkům včetně povinnosti nahradit vzniklé škody....

Do Bečvy vypustil jedovaté láky neznámý pachatel 20. září. Podle odborníků šlo o kyanidy. Případ vyšetřují vsetínští kriminalisté, kteří čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Lhůta pro jeho vypracování končí dnes.

Deník Referendum koncem listopadu uvedl, že se v den zářijové otravy Bečvy v chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka následně řekl , že se 20. září v Deze stala provozní událost, která neměla charakter havárie a z podstaty nemohla být příčinou otravy ryb v Bečvě. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) počátkem prosince uvedl, že o události nevěděl a nevěděla o ní ani ČIŽP.

Závažná ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb. Během podzimu došlo ještě k několika dalším méně vážným incidentům. Brabec na začátku prosince řekl, že kvůli únikům ČIŽP kontroluje 15 firem, včetně Dezy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Vltava, protest, Bečva, ekologie, neštěstí, kriminalita, Karlův most, havárie, Česká inspekce životního prostředí, Milion Chvilek, Praha, Střelecký ostrov, Valašské Meziříčí, Richard Brabec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vltavu u Karlova mostu rozzáří svíčky. Upozorní na katastrofu na Bečvě  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.