Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O2 ode dneška v Praze nabízí služby 5G. V části obyvatel to budí obavy

Společnost O2 dnes začala komerčně nabízet v části Prahy a Kolína služby mobilní sítě 5G. Během léta bude dostupná pro 15 procent obyvatel hlavního města. Proti stávající technologii LTE umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení.

Testování v Karlových Varech nebo Ostravě

O2 je první tuzemský operátor, který začal 5G nabízet komerčně, u konkurentů pokračuje testovací provoz ve vybraných lokalitách. Vodafone má 5G postupně otestovat v Karlových Varech, kde je připravený i komerční provoz, a dále v Ústí nad Labem a Jeseníku. T-Mobile, který letos ohlásil v kampusu Vysoké školy báňské v Ostravě testovací 5G síť, rovněž chystá komerční spuštění.

Majoritním vlastníkem O2 je se zhruba 80 procenty investiční skupina PPF Petra Kellnera. O2 má 5,9 milionu mobilních zákazníků. Nejrychlejší síť buduje O2 společně s firmou CETIN. Loni v Kolíně 5G spustila s firmou Ericsson, nyní s testováním pokračuje s firmami Huawei a Nokia.

Město Plzeň, které je jedním z pěti pilotních měst pro testování 5G v rámci projektu ministerstva průmyslu, chce mimo jiné testovat lety dronů za hranicí viditelnosti, streaming pro krizové řízení a edge computing. Chce zjistit, jak lze tyto moderní stroje s pomocí 5G sítí co nejlépe zapojit do integrovaného záchranného systému (IZS) a zvýšit tak bezpečnost obyvatel.

Lidé v Jeseníku se spuštění 5G brání, protože podle nich škodí zdraví

V Jeseníku se část občanů spuštění testování 5G brání. Podle nich signál 5G poškozuje zdraví a dokonce jej dávali do souvislosti s onemocněním koronavirem. Podle odborníků se nic takového nepotvrdilo a navíc upozorňují na to, že na stejných frekvencích jako 5G dosud fungovaly televizní vysílače šířící signál s vyšším výkonem, což nikomu nevadilo. Odpor proti 5G je často součástí takzvaných hoaxů, tedy nepravdivých poplašných zpráv šířených nejčastěji po internetu.

5G na Starém a Novém Městě, Vinohradech, v Nuslích, Dejvicích a Bubenči

O2 novou mobilní sítí 5G pokrývá širší centrum Prahy a Kolína. K 5G se budou moci připojit zákazníci například v Praze na Starém a Novém Městě, Vinohradech, v Nuslích, Dejvicích a Bubenči. Službu zákazníkům tarifů FREE+ a NEO nabízí za korunu měsíčně.

Technologii 5G v síti O2 podporují například už prodávané modely Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G a také Samsung Galaxy A51 5G.

Technologii 5G operátor spustil na frekvenci 3,7 GHz, kterou O2 už dříve využívalo. 5G nyní umožňuje rychlost připojení 600/100 Mbit/s. „Pokud to podmínky aukce kmitočtů umožní, jsme připraveni navyšovat dostupné rychlosti i procento pokrytí," uvedl technologický ředitel firmy Jan Hruška. Aukce by měla začít na podzim.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky O2 Czech Republic, 5G, internet, Praha, Kolín, Jeseník, Ostrava, Karlovy Vary, Vodafone, T-Mobile, Petr Kellner, PPF

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O2 ode dneška v Praze nabízí služby 5G. V části obyvatel to budí obavy  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.