Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

VIDEO: Studentští aktivisté za klima, kteří prošli Prahou, nocovali před ministerstvem

Několik klimatických aktivistů strávilo noc na středu před budovou ministerstva průmyslu a obchodu. Jde o aktivisty, kteří v úterý prošli centrem Prahy na protest proti energetické politice vlády, která podle nich nečiní dost v odklonu od fosilních paliv. Před budovou chtějí zůstat až do čtvrtka. Akci organizuje hnutí Univerzity za klima, které loni v listopadu uspořádalo studentskou stávku.

Aktivisté demonstrují za ukončení používání fosilních paliv

Klimatičtí aktivisté v úterý prošli centrem Prahy. Vyjádřili tak svoji nespokojenost s tím, jak podle nich vláda velmi nedostatečně a velmi málo koná ve věci klimatické krize. Studenti se po loňské stávce, při které studenti nocovali ve fakultních budovách, dvakrát setkali se zástupci vlády, ale jednání podle aktivistů nikam nevedla.

„Jediné, co nám zástupci vlády byli schopní mezi spoustou mlhavých vyjádření slíbit, bylo, že se v Česku přestane spalovat uhlí do roku 2033," uvedla za organizaci Univerzity za klima Marie Skalková. To je však podle ní v rozporu s tím, že báňský úřad nedávno zatím nepravomocně rozhodl prodloužit povolení těžby v dole Bílina do roku 2035.

Ministerstvo průmyslu v březnu uvedlo, že prodloužení těžby se s cílem vlády odklonit se do roku 2033 od uhlí nevylučuje.

Lidé budou před ministerstvem spát i v noci na čtvrtek

Pochod aktivistů, který se obešel bez incidentů, skončil před budovou ministerstva průmyslu a obchodu, kde jich několik strávilo noc. „Spalo nás tu, myslím, něco přes třicet. Ještě přijde mnohem víc lidí, také na tom pochodu bylo mnohem víc lidí,“ řekl dnes ráno našemu redaktorovi na místě člen hnutí Univerzity za klima Jan Mikeš.

„Protestujeme tu za to, aby vláda předložila nějaký konkrétní plán, jak vybudovat dostatečné množství obnovitelných zdrojů energie,“ uvedl Mikeš a doplnil, že nocovat by tam měli lidé i v noci na čtvrtek.

Dalším požadavkem je odstoupení Česka od energetické charty

Kromě jasného plánu odklonu od fosilních paliv aktivisté požadují také to, aby Česko odstoupilo od energetické charty, které podle nich republice nic nepřináší a jen dává energetickým korporacím do ruky nástroj k vydírání prostřednictvím mezinárodních arbitráží. Dalším požadavkem aktivistů je i to, aby přechod od fosilních zdrojů neohrozil lidi, kteří jsou v tomto sektoru zaměstnáni.

Hnutí Univerzity za klima vzniklo na jaře 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky ovzduší, vláda, školy, klima, těžba, studenti, aktivisté, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Studentští aktivisté za klima, kteří prošli Prahou, nocovali před ministerstvem  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.