Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Na rozdíl od minulého vedení budeme komunikovat, říká po volbách Svoboda

Volby v Praze jednoznačně ovládla koalice SPOLU pro Prahu v čele s Bohuslavem Svobodou (ODS). Koalice získala celkem 24,72 procent a 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. „My budeme komunikovat, a to nejen s jednotlivými městskými částmi a starosty, ale také s občany,“ odpověděl redaktorce Pražské Drbny na otázku, v čem bude jeho vedení Prahy rozdílné od dosavadního vedení.

„Čekal jsem, že vyhrajeme“

Koalice SPOLU pro Prahu ovládla komunální volby v Praze, získala celkem 24,72 procent a 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu a její lídr Bohuslav Svoboda (ODS) odpovídal v noci na neděli na otázky redaktorky Pražské Drbny.

„Čekal jsem, že vyhrajeme. Není rozhodující, kolik máme procent, rozhodující je vždycky vyhrát,“ řekl Bohuslav Svoboda k otázce, zda je spokojený s počtem získaných procent respektive mandátů. „Volební účast nebyla velká, ale když si vezmete volební účast v minulých volbách, tak jsem s ní víc než spokojen. Přestože venku bylo hezky a doba je taková, jaká je, tak to bylo slušné číslo.“


Zájem novinářů o Bohusalava Svobodu při jeho příchodu do volebního štábu SPOLU v centru Prahy.

„My budeme komunikovat, a to nejen s jednotlivými městskými částmi a starosty, ale také s občany“

Když přišlo na dotaz, jakým způsobem bude nové vedení města rozdílné od toho dosavadního, Svoboda svraštil obočí. „My budeme komunikovat, a to nejen s jednotlivými městskými částmi a starosty, ale také s občany. Jakmile budeme chystat něco, co bude zásadní pro Prahu jako takovou, ať už v dopravě nebo v rámci služeb, tak to nejprve projde diskuzí, která samozřejmě nemůže být nekonečná a bezbřehá, ale prostě bude,“ odpověděl důrazně.

Otázce, zda by udělal něco jinak v letech 2010 až 2013, kdy už byl v křesle pražského primátora, se Svoboda vyhnul. Místo toho popsal, jaké by měly být priority aktuálního vedení města.

„Mají-li se v Praze do budoucna zachovat základní principy dobrého města, musíme vyřešit okruh a bydlení. Je samozřejmé, že můžeme dosáhnout vylepšení v oblasti energetiky, ale to je spíše věcí státu. Tam už vláda ten první krok udělala, když zastropovala ceny, což je zásadní. Vedení Prahy musí vyřešit okruh, dopravu a bydlení. Chybí nám 30 tisíc bytů a jejich cena se pohybuje za hranicí únosnosti, za dobu vlády Pirátů vzrostla o více než 42 procent. Věci jako splátky za byt ve výši 50 tisíc za měsíc jsou pro mladé lidi neřešitelné,“ rýpl si Svoboda do dosavadního vedení Prahy.

Praha má podle něj zcela jiné podmínky než všechna ostatní města a mělo by se to projevit i na financování. „Tím, že to je hlavní město, město pro zahraniční aktivity, významné kulturní aktivity. To jsou všechno věci, které vyžadují účast státu jako takovou," popsal Svoboda.

„Před mnoha lety jsme byli připraveni o významnou částku na rozpočtovém určení daní a do dnešního dne to dělá mínus v naší pokladně řádově okolo 12 miliard. Proto chceme velmi intenzivně spolupracovat s vládní koalicí a byli bychom rádi, kdyby ta městská koalice fungovala také tak," doplnil.

Úderem sobotní druhé hodiny začalo sčítání hlasů po volbách, ve kterých lidé rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu. Konečné výsledky hovoří jasně....

SPD? „To mě velmi překvapilo. S tím jsem opravdu nepočítal“

Svoboda už na večerní tiskové konferenci informoval, že koalice SPOLU se v neděli sejde a bude jednat o základních otázkách a možnostech dalšího povolebního vývoje. „Doporučujeme, aby byly stanovovány stejné koalice, jako je ta vládní. Jsme naprosto přesvědčeni o tom, že to je opravdu taková situace, která je jediným možným řešením," prohlásil.

Jak informovala Česká televize, Svoboda se nechal slyšet, že je mu sympatický Patrik Nacher z hnutí ANO. Pro Deník N ale Svoboda uvedl, že koalice právě s ANO je krajně nepravděpodobná. Spolupráci s Piráty ale neodmítl, i když byla jejich komunikace v předvolebních debatách občas dost vyhrocená.

„Otázky volebních bojů a otázky toho, co se říká po volbách, jsou zajímavé pro média, funkčně pro politickou stranu neznamenají nic. Slova odezněla a před námi je práce, na které se musíme dohodnout. A to je úplně něco jiného, než slova, která si vrháme navzájem do obličeje," řekl Svoboda. 

„Pro nás koaličním partnerem může být jen ten, kdo má svůj program podobný s naším. A když to bude partner, který bude akceptovat to, co my považujeme za naprosto zásadní. Takovýto partner, pokud to není hnutí extrémistické, je pro nás akceptovatelné, uvítáme ho rádi, rádi s ním budeme diskutovat o těch programech, které je třeba řešit," vysvětlil Svoboda.

Velkým překvapením je pro Svobodu uskupení SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu, které získalo 5,17 procent a tři mandáty. „To mě velmi překvapilo. S tím jsem opravdu nepočítal. V Praze mě to opravdu překvapilo,“ odpověděl na dotaz naší redaktorky, jak nováčka v zastupitelstvu vítá.


Bohuslav Svoboda na povolební tiskové konerenci koalice SPOLU.

Poděkování kolegům i médiím

Svoboda ještě včera večer poděkoval týmům, které pro SPOLU ve volební kampani pracovaly. „Byla to spousta vyloženě mladých lidí, kteří nás podporovali a starali se o to, aby stánky, které hovořily k občanům fungovaly, aby materiály byly všude včas a na místě," zmínil Svoboda. 

„Chtěl bych poděkovat i médiím, že jste jakž takž udrželi své hlasy v mezích poctivosti a měřili jste všem stranám zhruba stejně," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky volby 2022, primátor, Bohuslav Svoboda, ODS, Praha, koalice, volby, městská část, Drbna.cz, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Na rozdíl od minulého vedení budeme komunikovat, říká po volbách Svoboda  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.