Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Areál ledových sportů, který vzniká v Praze, by měl stát 194 milionů korun

Areál ledových sportů, který se staví u základní školy Ke Kateřinkám v Praze 11, by měl být hotový na konci října 2022. Sportoviště, které staví firma Syner, by mělo stát 194 milionů korun. Sdělil to hlavní manažer projektu Karel Kubeška. Projekt má na starost akciová firma AR Delta, jejímiž akcionáři jsou společnost AR Delta a městská část Praha 11. Na činnost AR Delta dohlíží od doby vzniku akciové firmy osmičlenná správní rada. Tu letos opustili čtyři její členové, naposledy předseda Martin Sedeke (ODS), který je rovněž místostarostou Prahy 11. Důvodem rezignací jsou podle něj neshody mezi členy o dalším postupu stavby areálu.

Zhotovitel byl vybraný před vstupem městské části

V roce 2020 nominovala městská část do správní rady společnosti čtyři lidi, další čtyři navrhl druhý akcionář AR Delta. Dosud správní radu opustili tři členové navržení radnicí, tedy spolu s Martinem Sedeke rovněž Jan Říčař (navržen hnutím ANO) a Tereza Dolanská (navržena za TOP 09 – STAN), a jeden člen nominovaný prvotním akcionářem. V podniku tak městskou část, která je jedním ze dvou akcionářů firmy, zastupuje jediný člen. Další obsazování členů správní rady za Prahu 11 a podoba pokračování výstavby ALS se nyní řeší mezi koaličními partnery na radnici Jižního Města, sdělil v pondělí ČTK Sedeke.

Místostarosta na post člena a předsedy správní rady AR Delta rezignoval, mimo jiné proto, že správní rada schválila smlouvy, které jsou podle něj pro společnost rizikové. Jedná se o smlouvy na zhotovitele stavby a poskytnutí úvěru od banky. Zhotovitel byl vybraný firmou AR Delta předtím, než do podniku vstoupila městská část. Podle místostarosty vedení firmy nevyslyšelo požadavek členů správní rady, aby byly k podání nabídky vyzvané i jiné stavební společnosti. Zároveň podle něj nebyly před podepsáním smluv zhotoveny prováděcí dokumentace a položkový rozpočet a nebyla ověřená výhodnost nabídky dříve vybrané stavební firmy. To odmítl hlavní manažer projektu Kubeška.

Kvůli olympiádě si musíme vzít neplacené volno, říkají první čeští olympionici v curlingu

Zuzana a Tomáš Paulovi jsou manželský pár, který spojuje curling – v českém prostředí velmi nenápadný sport, který je na žebříčku popularity hluboko ve stínu fotbalu nebo hokeje. Právě na curlingovém hřišti se Zuzana s Tomášem poznali, začali...

Syner zvítězil údajně kvůli nízké ceně

Společnost Syner se podle Kubešky stala stavitelem Areálu ledových sportů poté, co vyhrála výběrové řízení organizované specializovanou společností v roce 2018. Firma podle něj v soutěži zvítězila díky nejnižší nabízené ceně a nejlepším referencím. Syner totiž už dříve postavil několik zimních stadionů. „Syner podepsal dodavatelský kontrakt obsahující kompletní projektovou dokumentaci v podobě přílohy. V souladu s požadavkem správní rady AR Delta je obsahem smlouvy maximální garantovaná cena dodávky, která je stanovena na základě uvedené dokumentace. Požadavek správní rady byl tedy beze zbytku vyslyšen a respektován," uvedl manažer projektu.

Dodal, že o tom, že Syner, jehož pracovníci už v roce 2019 provedli se stavbou související zemní práce, bude se stavbou sportovního areálu pokračovat, městská část věděla. Radnice si podle Kubešky před majetkovým vstupem do společnosti AR Delta nechala vypracovat dokument, který stav stavebního záměru zmapoval.

Bruslení, hokej i curling

S přípravami ALS začal soukromý investor, firma AR Delta, v roce 2014. Stavební práce začaly začátkem roku 2019 s předpokladem, že stavba vyjde na zhruba 120 milionů korun a hotovo bude v polovině roku 2020. Radnice poskytla firmě pozemky na stavbu a investor měl sportoviště vybudovat na své náklady. Následně AR Delta nabídla účast na projektu hlavnímu městu. Ten se přímým partnerem projektu nestal a do zbudování areálu se zapojila jedenáctá městská část. Praha 11 se tak loni stala akcionářem firmy, v níž získala poloviční podíl. Za pět milionů korun díky dotaci z pražského magistrátu nakoupila radnice akcie firmy. Dalších 35 milionů korun radnice získala od Prahy jako bezúročnou půjčku na navýšení kapitálu ve firmě. Právem stavby ručí městská část bance za úvěr 150 milionů korun. Soukromý investor, firma AR Delta, na vlastní náklady asi za 6,5 milionu korun vybudoval venkovní sportoviště, které předal k užívání základní škole. Na něm jsou podle Kubešky mimo jiné tři multifunkční hřiště a běžecká dráha.

Areál ledových sportů by měli využívat školáci, veřejnost, ale určený má být i pro organizovanou sportovní činnost. Sportoviště by podle plánů mělo ročně využít asi 170 tisíc lidí. Ve větší hale má být kluziště pro veřejné bruslení či hokej. V menší hale jsou navrženy čtyři dráhy pro curling. Ve středním traktu budou šatny a posilovna, počítá se také s restaurací.

Na Jižním Městě vládne koalice Pirátů, ANO, ODS, TOP 09 a STAN. Městská část, kde žije 77.600 obyvatel, zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Areál ledových sportů

Štítky stavby, sporty, Areál ledových sportů, Praha, Praha 11, AR DELTA, a.s., správní rada, městská část, sport, Syner, Karel Kubeska, ODS, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál ledových sportů, který vzniká v Praze, by měl stát 194 milionů korun  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.