Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Markéta Davidová před MS: Můj cíl je nebýt jak na horské dráze

Jednou nahoře, jednou dole. Současná sezona biatlonové reprezentantky Markéty Davidové je trochu jako na houpačce. Po fantastickém prosinci přišel lehký propad. Přesto umístění v elitní desítce závodu s hromadným startem v Pokljuce dává naději pro nadcházející světový šampionát. Navíc tratě v Anterselvě, kde se mistrovství koná, třiadvacetileté závodnici sedí.

Právě na tratích ve Finsku si v loňském roce Markéta Davidová dojela pro nejlepší umístění kariéry, když v rámci Světového poháru ovládla sprint a v závodě s hromadným startem brala stříbro. „Do Anterselvy se moc těším, je to moje oblíbené závodiště. Doufám, že bude hezké počasí, pak je tam vždy pěkně,“ vysvětlila juniorská mistryně světa.

Českou reprezentantku aktuálně trápí ne úplně konzistentní forma. Věčně usměvavá Markéta ale rozhodně nepropadá skepsi. „Udržet výkonnost byl letos můj velký cíl. Hlavně, aby střelba nebyla jako na horské dráze. Ale sezona ještě není u konce. Doufám, že to teď bude zase o trochu lepší. Pracujeme na tom. Těžko se dá odhadnout, jestli mám načasovanou formu na mistrovství. Děláme všechno proto, aby to tak bylo. Ale stejně to mají i ostatní týmy,“ zůstává pozitivní Markéta Davidová.

Život na cestě a důležité vlasy

Mladá biatlonistka tráví velkou část sezony na cestách při přejíždění z jedné zastávky Světového poháru na druhou. I přesto, že se příliš nemusí prát s časovými posuny, kariéra sportovce s sebou nese i úskalí života na cestě. „Cestování je občas dost otravné, ale asi to k tomu patří a člověk si zvykne. Vždycky s sebou vozím něco dobrého k jídlu (smích). Je to o prioritách, všechno jde, když se chce. Občas je to trochu náročné, alespoň se ale nenudím,“ připomíná Davidová náročný závodní program, který musí skloubit se studiem dvou oborů na České zemědělské univerzitě.

Podle mužských závodů působí biatlonový svět zvenku jako silně konkurenční prostředí. Rodačka z Janova nad Nisou to ale vnímá úplně jinak. „Jsme na biatlonu super parta. Všechny se bavíme, popřejeme si štěstí nebo si popovídáme. Člověk si procvičí angličtinu a je to zábava. Navíc mám s sebou Evičku, je úplně skvělá. Vždycky se snažíme správně nabudit a podpořit. I v těch dnech, kdy se úplně nedaří,“ připomíná Davidová své biatlonové „dvojče“ Evu Kristejn Puskarčíkovou.

Těsně před výběhem na trať si Markéta Davidová podle svých slov naposledy projede v hlavě trať a zopakuje si, jak jdou střelby za sebou. Prý aby něco nepopletla. Jinak se nesnaží myslet na nic, jen se soustředit. Tak jako při střelbě, se kterou se občas trochu pere. „Snažím se hodně dýchat a přepnout hlavu z běhu do střelby. Občas se to povede líp a občas hůř (smích). Můj bývalý trenér říkal, že střelba je jen o hlavě. Někdy je těžké nemyslet na nepovedený závod, ale řekla bych, že tohle je také o zkušenostech. Všechny závody vás posouvají, i ty špatné,“ popisuje.

A bez čeho si největší česká naděje pro mistrovství světa nedovede představit povedený závod? „Nic takového asi nemám. I když, možná jedna věc je...správný účes (smích)!"

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Kasl/Red Bull Content Pool

Štítky lyžování, biatlon, Markéta Davidová, Rasen-Antholz, sportovní střelba, Pokljuka, Eva Puskarčíková, Finsko, horská dráha, Česká zemědělská univerzita v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Markéta Davidová před MS: Můj cíl je nebýt jak na horské dráze  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.