Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dva body z hokejky největší posily k výhře nestačily. Sparta prohrála v Plzni

Hokejisté Plzně porazili v úvodním extraligovém kole Spartu 5:3 a Pražany předčili využitím přesilových her. Hosté sice brzy vedli, ale domácí dokázali třemi brankami ve druhé třetině skóre otočit a rychle gólově odpověděli i na vyrovnání Sparty na začátku závěrečné dvacetiminutovky. Dvěma góly při přesilovce se v dresu Indiánů blýskl osvědčený střelec Tomáš Mertl. Za hosty se brankou a asistencí uvedla největší letní posila Roman Horák ze švédského Växjö.

Hosté vstoupili do utkání aktivněji, Rousek záhy skrytou střelou orazítkoval brankovou konstrukci. Domácí se směrem dopředu připomněli až v 6. minutě při vyloučení Kaliny. Po osvědčené spolupráci s Gulašem ale Mertl z mezikruží neuspěl. Gólman Sparty Machovský za chvíli stačil ramenem vyrazit ránu Suchého zápěstím z levého kruhu. Následně Indiáni nevyužili ani další početní výhodu a naopak v 9. minutě při vlastním oslabení skóroval z přečíslení dvou na jednoho po nabídce Horáka Pavelka.

Otřesení domácí v pokračující přesilovce jen díky pozornému gólmanu Frodlovi přečkali dvojitou šanci Rouska a vzápětí již při početní výhodě Sparty Košťálek ranou od modré čáry trefil pravou tyčku. Ve zbytku první dvacetiminutovky Indiáni ve snaze o vyrovnání otevřeli hru, další chybu defenzívy ale musel krátce před pauzou vyřešit proti nekrytému Rouskovi Frodl.

VIDEO: Jako kdybych se vracel domů, říká Roman Horák po návratu do Sparty

Po jedenácti letech se do české extraligy vrací útočník Roman Horák, který bude oblékat dres pražské Sparty. Rozhodně nemůže být řeč o tom, že by mu prostředí ve Spartě bylo cizí. „Jako kdybych se vracel domů,“ uvedl v rozhovoru pro klubový web....

Na začátku prostřední části vyrovnal během přesilovky střelou z levého kruhu Mertl a vzápětí odkrytou branku přestřelil Gulaš. Hosté následně promarnili 69 vteřin trvající dvojnásobnou početní výhodu a naopak v oslabení po samostatném úniku mířil bekhendem nad Straka.

Po polovině utkání zblízka neskóroval Říčka a ve 35. minutě po dlouhém pasu Jiříčka tváří v tvář Machovskému dokonal obrat Indiánů na 2:1 Kracík. Faul Sukeľa navíc ve 39. minutě potrestal po přesné přihrávce Gulaše pohotově zakončující Mertl, o pouhých 14 vteřin později však dokázal trefou na 3:2 odpovědět na brankovišti nekrytý Říčka.

Již po 26 vteřinách závěrečné třetiny šťastnou střelou díky teči ležící hokejky srovnal na 3:3 Horák. O necelou minutu později ale po rychlé kombinaci prostřelil Machovského Pour.

V pokračující rušné pasáži ve velké příležitosti selhal Buchtele a naopak na druhé straně ve 45. minutě ranou švihem zvýšil na 5:3 Kodýtek. Definitivně rozhodnout mohl při akci tři na jednoho Gulaš, ale minul. Sparťané nepotrestali ani vyloučení Eberleho a při dlouhé hře bez brankáře Říčka zblízka trefil jen pravou tyč.

Hlasy trenérů po utkání:

Ladislav Čihák (Plzeň): „Chci poděkovat divákům, že v takové těžké době přišli a za to jim patří velký dík. Do první třetiny šla Sparta aktivněji. Bohužel nás potrestala gólem v oslabení, přestože jsme se na to připravovali. Jsem rád, že přestože je náš tým mladý, tak začíná být charakterově silný. Po poradě v kabině nám to tam napadalo a byli jsme od druhé třetiny o trochu lepším týmem. Ve třetí třetině jsme po vyrovnání soupeře na 3:3 rychle se štěstím dali gól na 4:3 a to nám hodně pomohlo. Děkuji hráčům, že to dnes zvládli. Bylo to pro mě hodně emotivní."

Miloslav Hořava (Sparta): „Kromě první třetiny byli domácí lepší a zaslouženě vyhráli. Byla tam z naší strany hodně zbytečných vyloučení a to nás stálo výsledek. Mohli jsme také víc gólově odskočit v první třetině, kde jsme měli množství šancí. Navíc jsme nesehráli dobře přesilovku pět na tři."

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 22. Mertl (Frodl), 35. Kracík (Jiříček), 39. Mertl (Gulaš, P. Musil), 42. Pour (F. Suchý, Kracík), 45. Kodýtek (Stříteský, V. Lang) - 9. T. Pavelka (R. Horák, Řepík), 40. Říčka (Zikmund, Kalina), 41. R. Horák (Němeček, Tomášek). Rozhodčí: Pešina, Lacina - Zíka, Šimánek. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3509 (vyprodáno).

Plzeň: Frodl - Čerešňák, Budík, Stříteský, V. Lang, Jiříček, Vráblík - Gulaš, Mertl, Kantner - Rob, P. Musil, Malát - F. Suchý, Kracík, Pour - Eberle, Kodýtek, P. Straka. Trenér: Čihák.

Sparta: Machovský - Košťálek, Němeček, Piskáček, Tomáš Dvořák, Jurčina, T. Pavelka, Kalina - Řepík, R. Horák, Tomášek - Rousek, M. Sukeľ, Dvořáček - M. Forman, Pech, Buchtele - A. Kudrna, Říčka, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook HC Sparta Praha

Štítky hokej, extraliga, Sparta, Plzeň, AC Sparta Praha, FC Viktoria Plzeň, Tomáš Mertl, Roman Horák, Indiáni, Växjö, Miloslav Hořava, Valter Lang, Ladislav Čihák, hokejka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva body z hokejky největší posily k výhře nestačily. Sparta prohrála v Plzni  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.