Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Sparťané porazili po osmé v řadě Liberec, tentokrát v prodloužení

Hokejisté Sparty porazili v utkání 11. kola extraligy Liberec 3:2 v prodloužení. Pražané zdolali Severočechy včetně jarního play off poosmé v řadě. Sparta vyhrála potřetí za sebou, Bílí Tygři si připsali třetí prohru po sobě. Vítězný gól dal před nejvyšší návštěvou dosavadního průběhu sezony (11 756 diváků) v čase 63:12 útočník Roman Horák. Všechny branky v základní hrací době padly v přesilovkách.

Pražané, kteří se vrátili na domácí led po úspěšně zvládnuté sérii šesti venkovních zápasů, během níž si připsali pět výher, zahájili dnešním duelem již 18. ročník tradiční akce Sparťanská krev.

Zápas, v němž se Liberečtí museli obejít bez kapitána Filippiho, jehož vyřadily ze hry zdravotní potíže, začal zostra. Už po 45 sekundách se Lantoši dostal tváří v tvář brankáři Kořenářovi, ten ho však vychytal. Stejně dobře si ale vedl i jeho protějšek Kváča, když Hyka posílal kotouč na teč Řepíkovi.

Jen chvilku nato sklouzl při rozehrávce puk z hole Ivanovi, Lajunen jel sám na Kváču, blafák jednoruč však nedotáhl do gólové koncovky. Chlapíkův pokus se pak strážci hostující branky překulil přes lapačku, ale skončil mimo. V osmé minutě spálil další možnost Hyka.

Chuť si ale spravil na konci 10. minuty, když po rychlé výměně kotouče v početní výhodě otevřel střelou z kruhu skóre. Celkem čtyřikrát se pak na obou stranách do pauzy vylučovalo, ale stav se nezměnil.

Na začátku druhé třetiny dohrávali sparťané přesilovku za Flynnův faul a přestože ji nevyužili, pokračovali dál v tlaku i při hře pět na pět. I kvůli výborně chytajícímu Kváčovi však nedokázali žádnou ze slibných možností využít. Ve 29. minutě se naopak proti pravidlům provinil Najman a jeho trest ukončil už po 54 sekundách pohotově dorážející Faško-Rudáš.

Na tahu byli opět Pražané. V obrovské šanci byl na konci 36. minuty Řepík, z ideální pozice však otřel kotouč pouze o horní tyčku. V další velké šanci nezamířil přesně ani Kousal, ale pak šel na trestnou lavici Jansa, Chlapík hned po 12 sekundách přesilovky propálil Kváču a vrátil náskok na stranu Pražanů.

Také v úvodu třetí části hrála Sparta v početní převaze, po chybě v útočném pásmu ale nechybělo mnoho, aby z brejku vyrovnal Zachar. V 50. minutě se sparťané při vlastním oslabení dostali do přečíslení tři na jednoho, zakončujícímu Salomäkimu ale střela nesedla ideálně. Trest přišel na konci 54. minuty, kdy Vlach zkrátil trest Formanovi a vyrovnal.

Ještě před sirénou mohl rozhodnout Lajunen, prodloužení však neodvrátil. Hned na jeho začátku to Chlapík zkusil rychlým blafákem, jenže jeho zakončení skončilo pouze na brankové konstrukci. Sparta měla i další šance, nakonec jí však pomohl paradoxně Kváča, když váhal u vlastní tyčky s rozehrávkou, Chlapík mu však puk sebral, našel Horáka a bylo rozhodnuto.

Hlasy trenérů po utkání:

Otakar Vejvoda (Sparta): „Bylo to bruslivé a bojovné, podobně jako předchozí zápasy. Vstoupili jsme do utkání brejkem Liberce v první minutě, pak jsme měli nějaké šance my. Ve druhé třetině jsme byli trošku lepší, měli jsme více puk na hokejce v útočném pásmu a vytvořili jsme si šance, mohli jsme odskočit do vedení 2:0, ale nestalo se. Jsme velice rádi za to, že jsme vyhráli v prodloužení, ale kdybychom byli disciplinovaní, tak k prodloužení nedošlo.“

Filip Pešán (Liberec): „Myslím, že jsme viděli velmi bojovný zápas. Jak už napovídá jeho zápis, rozhodovaly speciální formace - všechny čtyři branky v základní době padly v nerovnovážném stavu. Na obou stranách kluziště si kluci odvedli v tomto ohledu svou práci dobře. Na začátku jsme měli několik slibných šancí, ale ty jsme neproměnili. Sparta pomalinku přebírala iniciativu a po celý zápas byla o něco aktivnější v našem pásmu, ale my jsme byli trpěliví a byli jsme odměněni za bojovnost, jež tam byla i v minulém utkání v Pardubicích, vyrovnávacím gólem. Bohužel jsme opět nedokázali dotáhnout prodloužení či nájezdy do vítězného konce.“

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:2 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Hyka (Řepík), 39. Chlapík (Kemiläinen, Hyka), 64. R. Horák (Chlapík) - 30. Faško-Rudáš (Flynn, A. Musil), 54. J. Vlach (M. Ivan). Rozhodčí: Pražák, Sýkora - J. Svoboda, Dědek. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:2. Diváci: 11.756.

Sparta: Kořenář - Kemiläinen, Mašín, Mikliš, Krejčík, Irving, Kempný, Moravčík - K. Hrabík, J. Lajunen, Salomäki - Řepík, O. Najman, Hyka - P. Kousal, R. Horák, Chlapík - M. Forman, D. Vitouch, O. Hrabík. Trenér: Gross.

Liberec: Kváča - Melancon, M. Ivan, Kolmann, Aubrecht, T. Galvas, Derner, od 41. navíc R. Petrovický, Krutil - Kelly Klíma, A. Musil, Zachar - Lantoši, Faško-Rudáš, Flynn - Thomas, Jansa, Petrovský - Ryšavý, J. Vlach, Rozsíval. Trenér: Pešán.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením HC Sparta Praha

Štítky hokej, Sparta, Bílí Tygři, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparťané porazili po osmé v řadě Liberec, tentokrát v prodloužení  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.