Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Slavia deklasovala Hradec Králové 5:1, Sparta porazila Zlín 2:0

Fotbalisté pražské Slavie deklasovali v utkání 23. kola první ligy Hradec Králové 5:1 a vrátili se o skóre před Plzeň do čela tabulky. Obhájce titulu rozhodl v Mladé Boleslavi, kde "Votroci" hrají své domácí zápasy, už v první půli. Ve druhé minutě otevřel skóre Jakub Hromada, o 10 minut později se prosadil Ondřej Lingr a ve 22. a 30. minutě přidal další dvě branky Stanislav Tecl. Poté, co se 20 minut před koncem prosadil opět Lingr, zkorigoval v nastaveném čase stav domácí Petr Rybička. Fotbalisté Sparty porazili ve 23. kole první ligy Zlín 2:0. O výhře Pražanů rozhodl v 47. minutě Tomáš Čvančara, pojistku přidal v závěru střídající Jakub Pešek. Letenští neprohráli v nejvyšší soutěži posedmé za sebou, na jaře však poprvé zvítězili po minulých dvou remízách. Na vedoucí Slavii a Plzeň ztrácejí sedm bodů, mají však zápas k dobru. "Ševci" v lize nebodovali po dvou výhrách a jsou jedenáctí.

Slavia porazila Hradec 5:1

„Dnes nám pomohla produktivita. Šli jsme brzy do vedení a proměňovali šance, které jsme si vytvořili. To nám zápas usnadnilo. Hradec je v defenzivě velmi dobře organizovaný a všechny týmy z vršku tabulky to tu mají složité," řekl na tiskové konferenci trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Úřadující mistři vyrovnali své druhé nejvyšší vítězství v tomto ročníku soutěže, lépe si vedli jen při výhrách 5:0 nad Jabloncem a Pardubicemi. Připsali si třetí ligový triumf za sebou. Hradec Králové prohrál po předchozích dvou remízách, v lize nezvítězil posedmé za sebou a v neúplné tabulce je osmý.

„Dostali jsme od Slavie lekci. Soupeř navázal na své poslední výkony, ale my jsme byli ti, kteří jim to strašně ulehčili. Každý viděl, že jsme dostali laciné branky po individuálních chybách. To se pak s takovým mančaftem evropského formátu, který hraje v nesmírné intenzitě a neustálém tlaku, hraje těžce," uvedl královéhradecký kouč Miroslav Koubek.

Trenér Slavie Trpišovský, který dnes slaví 46. narozeniny, udělal oproti čtvrteční výhře 3:2 nad Fenerbahce Istanbul, po níž Pražané postoupili do osmifinále Evropské konferenční ligy, šest změn v základní sestavě. Zraněného obránce Baha nahradil na pravé straně obrany navrátivší Masopust, na hrotu útoku dostal místo "dvougólového" střelce Sora přednost Tecl.

Oba týmy vyjádřily před výkopem minutou potlesku podporu Ukrajině, která čelí vojenské invazi ze strany Ruska. Slavia měla povedený vstup do utkání a již ve druhé minutě se ujala vedení. Hostující Hromada se dostal s míčem až na hranici pokutového území, odkud přízemní střelou překonal brankáře Fendricha. Slovenský záložník vstřelil svůj první ligový gól v dresu Slavie.

Ve 12. minutě se obhájci titulu prosadili podruhé. Po Juráskově centru z levé strany si zaběhl na zadní tyč Lingr a z bezprostřední blízkosti zvýšil. Devátou branku záložníka Slavie v této ligové sezoně potvrdila i konzultace sudího Klímy s videorozhodčím.

Hradec Králové se nedokázal výrazně prosadit a naopak dál doplácel na individuální chyby. Ve 22. minutě vystihl v rohu hřiště Fendrichovu rozehrávku Olayinka, našel před brankou volného Tecla, a ten přidal třetí gól.

Trenér Koubek, jenž v minulosti trénoval Slavii, reagoval na nepříznivý vývoj dvojnásobným střídáním, stáhl i brankáře Fendricha, jehož nahradil Vízek. „Ty branky mi přišly velmi laciné, třetí až nepochopitelná. Mohli jsme to klidně odehrát do autu. Fendrich byl střídaný pro slabý výkon," řekl Koubek.

Vízek udržel čisté konto jen tři minuty. Po půl hodině hry si naskočil na Masopustův přímý kop Tecl a svým druhým gólem v zápase podtrhl ofenzivní dominanci Slavie. Čtyři branky v první půli vstřelili Pražané v lize poprvé od loňského ledna, kdy ve Zlíně vedli 5:0. „Ani Vízek neměl u toho čtvrtého gólu nejlepší scénu. Gólmani dnes byli problém, ale je to kolektivní porážka. Musíme jít dál, kluky podržet a věřím, že to příště bude lepší," podotkl Koubek.

Kaňkou Slavie na povedené první půli bylo z jejich strany jen zranění Kačaraby, kterého nahradil ve 34. minutě jeho ukrajinský krajan Talovjerov. „Jde o zranění v tříselní oblasti, které přesahuje do svalu. Je to vážnější a bude mít časový přesah," řekl Trpišovský.

Hradec mohl ještě do přestávky skóre zkorigovat, ale Kubala po rychlém brejku přestřelil. Slavia ve druhé půli nedovolila výrazné drama a vývoj utkání kontrolovala. Zápas nedohrál autor první branky Hromada, kterého musel v 54. minutě střídat kvůli zranění Samek. „Jakub má podvrtnutý kotník, z toho došlapu. Myslím, že to tak vážné nebude, ale může to být v rámci dní až dvou týdnů. Uvidíme po rezonanci," uvedl Trpišovský.

Dvacet minut před koncem se prosadil tvrdou ranou pod břevno opět Lingr a vstřelil svůj jubilejní desátý gól v tomto ligovém ročníku. Nejvyšší porážku Hradce Králové v této sezoně zkorigoval až v závěru střídající Rybička.

„Bylo to z jejich strany zasloužené snížení. Koledovali jsme si o něj a zkazili jsme Mandousovi čisté konto. Jsem spokojený, že jsme vyhráli a dali pět gólů, nicméně ve druhém poločase už nebyl náš výkon tak dobrý," dodal Trpišovský.

Slavia navázala s Východočechy na podzimní výhru 4:1 a porazila v lize "Votroky" popáté za sebou Pražané venku v nejvyšší soutěži neprohráli pošesté za sebou a zůstávají tam s 27 získanými body nejlepším týmem v sezoně.

Hlasy po utkání:

Miroslav Koubek (trenér Hradce Králové): „Dostali jsme od Slavie lekci, o tom není pochyb. Soupeř navázal na své poslední výkony, ale my jsme byli ti, kteří jim to strašně ulehčili. Každý viděl, že jsme dostali laciné branky po individuálních chybách. To se pak s takovým mančaftem evropského formátu, který hraje v nesmírné intenzitě a neustálém tlaku, hraje těžce. Z této moderny jsme dostali lekci. Viděli jsme, že naše a jejich individuální výkony jsou někde jinde. Ten rozdíl tu prostě je a dnes to bylo markantní. A když se k tomu přidají chyby tohoto nejhrubšího zrna a nejistota vzadu, tak nemáte žádnou šanci."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Dnes nám pomohla produktivita. Šli jsme brzy do vedení a proměňovali jsme šance, které jsme si vytvořili. První gól padl z první střely, druhý po krásné akci, třetí po chybě domácích a našem tlaku na míč a čtvrtý ze standardní situace. To nám hodně pomohlo a zápas usnadnilo. Jsem rád, že se nám podařilo do utkání takhle vstoupit, protože Hradec je v defenzivě velmi dobře organizovaný a všechny týmy z vršku tabulky to tu mají složité. První půle byla skvělá, druhá už ale byla z naší strany bída. Hradec se zlepšil, dostal se do pár zajímavých akcí. Podařilo se nám sice dát pátý gól, ale v závěru jsme po jedné z mnoha chyb, které jsme vzadu udělali, povolili Hradci se prosadit. Bylo to z jejich strany zasloužené snížení, nicméně jsme zkazili Mandousovi čisté konto. Jsem spokojený, že jsme vyhráli a dali pět gólů. Navíc někteří hráči podali dobrý výkon i v tom náročném programu, nicméně ve druhém poločase nebyl výkon tak dobrý."

FC Hradec Králové - Slavia Praha 1:5 (0:4)

Branky: 90.+1 Rybička - 12. a 70. Lingr, 22. a 30. Tecl, 2. Hromada. Rozhodčí: Klíma - Hájek, Leška - Adámková (video). ŽK: Kučera - Lingr, Samek. Diváci: 2514 (omezený počet).

Hradec: Fendrich (27. Vízek) - Klíma, Král, Leibl - Mejdr, Kučera (83. Rybička), Rada (61. Doležal), Harazim (27. Novotný) - Kubala, Vašulín (83. Kodeš), Vlkanova. Trenér: Koubek.

Slavia: Mandous - Masopust, Ousou, Kačaraba (34. Talovjerov), Jurásek - Hromada (54. Samek), Holeš - Lingr, Madsen (72. Oscar), Olayinka (72. Schranz) - Tecl (72. Fila). Trenér: Trpišovský.


Zvítězila i Sparta

„Je dobře, že jsme zápas zvládli i vzhledem k tomu, jaké jsou výsledky mužstev před námi. Jakákoli bodová ztráta by byla problémem," řekl sparťanský trenér Pavel Vrba na tiskové konferenci.

Před začátkem utkání oba soupeři spolu s diváky minutou potlesku symbolicky vyjádřili podporu Ukrajině, která čelí vojenské invazi ze strany Ruska. Na velkoplošných obrazovkách a reklamních panelech pak Sparta v průběhu celého zápasu prezentovala organizace, které organizují finanční sbírky pro pomoc Ukrajině.

Vrba udělal oproti čtvrteční prohře a vyřazení s Partizanem Bělehrad ve 2. kole Evropské konferenční ligy tři změny v základní sestavě. Na postu levého obránce Sparty nastoupil Ladislav Krejčí starší, poprvé v jarní části sezony se v sestavě Pražanů objevil záložník Souček a od začátku hrál i Karabec.

Už ve třetí minutě se Vukadinovič dostal do úniku a po kontaktu s brankářem Holcem rozhodčí Machálek nařídil pro hosty pokutový kop. Po konzultaci s videorozhodčím a zhlédnutí opakovaných záběrů však penaltu odvolal a srbskému záložníkovi udělil za simulování žlutou kartu.

O chvíli později Conde nechtěně přihrál Haraslínovi, ale zlínský gólman Rakovan nohou zasáhl. Poté si poradil i s Karabcovou přízemní ranou. Na druhé straně se k zakončení v šestnáctce dostal opět Vukadinovič, jenže Holec nohou odvrátil míč na roh. Následně se hrálo dlouho bez šancí, až v 37. minutě Dramé vypálil zpoza vápna, ale sparťanský brankář bez problému zasáhl.

„Prvních 15 až 20 minut jsme celkem dobře zatlačili Zlín. Byly tam tři čtyři závary, z nichž jsme mohli dát gól. Bohužel se to nepodařilo a ovlivnilo to zbytek poločasu, kdy už jsme ve hře tolik nebyli a nedostávali se do šancí," konstatoval Vrba.

Domácí se prosadili minutu a půl po změně stran. Haraslín se zbavil hostujícího kapitána Procházky a přihrál pod sebe na Čvančaru, který prostřelil Rakovana. Jednadvacetiletý útočník vstřelil šestý gól v ligové sezoně, ale první v dresu Spartu, kam v prosinci přestoupil z Jablonce.

„Jsem tady nový, musím prokazovat, že jsem tady právem. S tím se počítá. Jsem za to rád a vážím si toho," prohlásil Čvančara v rozhovoru pro klubovou televizi. „Bohužel jsme si nechali vstřelit branku v úvodu druhé půle. Tam jsme to chtěli udržet co nejdéle bez branky, Sparta by byla nervóznější. Myslím si, že by to víc otevřeli. To se nám ale nepovedlo," litoval zlínský trenér Jan Jelínek, který je kvůli chybějící licenci veden jako asistent.

Zlín málem přispěchal s odpovědí, jenže Dramého střelu z hranice vápna vytáhl Holec na roh. „Nejvíc mě mrzí šance Youby (Dramého), ta krásná střela, kterou výborně sparťanský gólman vytáhl," uvedl Jelínek.

V 72. minutě se Dramé chystal k zahrání rohového kopu, z hlediště se však na adresu hráče tmavé pleti ozvaly opičí skřeky. Pořadatel diváky vyzval, aby se zdrželi jakýchkoli rasistických projevů.

V 81. minutě Vraštil ve vápně fauloval Hložka a sudí nařídil penaltu pro domácí. Po několikaminutové konzultaci s videorozhodčím se Machálek šel podívat na opakované záběry a stejně jako v úvodu zápasu i tentokrát pokutový kop odvolal, jelikož mu předcházela ruka sparťanského útočníka Minčeva.

Uklidňující pojistku přidali Pražané vzápětí, když Minčev našel před brankou hlavou zakončujícího Peška. Český reprezentant dal sedmou branku v ligovém ročníku.

Sparta v lize neprohrála se Zlínem posedmé po sobě, doma dokonce od listopadu 2002 ve 13. duelu za sebou. Letenští pod trenérem Vrbou doma v nejvyšší soutěži ve 20 zápasech ještě neprohráli. Ve středu Sparta přivítá v semifinále domácího poháru Jablonec, s nímž má k dobru odložené utkání i v lize. "Ševci" od srpna venku v nejvyšší soutěži nezvítězili v osmém utkání po sobě.

Hlasy po utkání:

Pavel Vrba (trenér Sparty): „Je dobře, že jsme zápas zvládli i vzhledem k tomu, jaké jsou výsledky mužstev před námi. Jakákoli bodová ztráta by byla problémem. Prvních patnáct dvacet minut jsme celkem dobře zatlačili Zlín. Byly tam tři čtyři závary, z nichž jsme mohli dát gól. Bohužel se to nepodařilo a ovlivnilo to zbytek poločasu, kdy už jsme ve hře tolik nebyli a nedostávali se do šancí. Zlín nás do toho nepustil, hrál velice důsledně dozadu a nepouštěl nás do šancí. Zápas byl hodně ovlivněný první brankou, která padla na začátku druhého poločasu. Zápas se rázem změnil v atraktivnější fotbal, hrálo se víc nahoru dolů. Dali jsme pak druhý gól, který zápas definitivně rozhodl. Druhý poločas z naší strany byl hlavně střelecky určitě lepší."

Jan Jelínek (asistent trenéra Zlína): „Odjíždíme s prázdnou. Dneska to bylo spíš bojovné utkání z obou stran, často přerušované. Bohužel jsme si nechali vstřelit branku v úvodu druhé půle. Tam jsme to chtěli udržet co nejdéle bez branky, Sparta by byla nervóznější. Myslím si, že by to víc otevřeli. To se nám ale nepovedlo. Nejvíc mě mrzí šance Youby (Dramého), ta krásná střela, kterou výborně sparťanský gólman vytáhl. Sparta dala dvě branky a má všechny body."

Sparta Praha - Fastav Zlín 2:0 (0:0)

Branky: 47. Čvančara, 87. Pešek. Rozhodčí: Machálek - Horák, Hurych - Kocourek (video). ŽK: Souček, Ladislav Krejčí II - Vukadinovič, Conde, Procházka, Vraštil, Tkáč, Cedidla. Diváci: 7279 (omezený počet).

Sparta: Holec - Wiesner, Vitík, Hancko, Ladislav Krejčí I - Haraslín (69. Pešek), Ladislav Krejčí II, Souček, Karabec (57. Dočkal), Hložek - Čvančara (76. Minčev). Trenér: Vrba.

Zlín: Rakovan - Cedidla, Vraštil, Procházka, Matejov - Conde - Dramé (80. Fillo), Hrubý (88. Hrdlička), Tkáč, Hloušek (80. Nečas) - Vukadinovič (80. Chwaszcz). Trenér: Kalivoda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky fotbal, Sparta, Zlín, Slavia, Hradec Králové, Praha, HC Slavia Praha, FC Hradec Králové, AC Sparta Praha, PSG Zlín, Ondřej Lingr, Stanislav Tecl, FC Viktoria Plzeň, Jakub Hromada, Tomáš Čvančara, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia deklasovala Hradec Králové 5:1, Sparta porazila Zlín 2:0  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.