Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Děti na Spartě vybučely Kamaru. Praha má vážný problém s rasismem, říká jeho právník

Právní zástupce Glena Kamary Aamer Anwar kritizoval fakt, že dětští návštěvníci dnešního utkání Evropské ligy na stadionu Sparty bučeli při každém kontaktu záložníka Rangers s míčem. Podle Anwara děti bučely na všechny fotbalisty tmavé pleti skotského týmu, Praha má podle něj problém s rasismem.

Stadion jen pro děti

Sparta měla pro dnešní duel zavřený stadion kvůli rasistickému chování části příznivců směrem k záložníkovi Monaka Aurélienu Tchouaménimu v srpnovém utkání předkola Ligy mistrů. Díky výjimce mohlo na stadion 10 879 dětí ve věku od šesti do 14 let s doprovodem. Sparta zápas vyhrála 1:0, Kamara duel po dvou žlutých kartách nedohrál.

Skotská média si už během zápasu všimla toho, že každý kontakt finského reprezentanta s míčem vyvolal z hlediště bučení. Kamara, jehož rodina pochází ze Sierry Leone, v jarním osmifinále Evropské ligy obvinil obránce Slavie Ondřej Kúdelu z rasismu a UEFA českého reprezentanta potrestala na 10 zápasů včetně mistrovství Evropy. Kamarovi, který po utkání v Glasgow v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

„Praha má vážný problém s rasismem“

„Když jsem slyšel o zavření stadionu Sparty Praha, doufal jsem, že Glen a další černí hráči nebudou čelit urážkám a rasismu a budou prostě moci hrát fotbal," uvedl krátce po zápase Anwar v prohlášení, které cituje například server The Athletic.

„I když jejich fanoušci dostali zákaz, nebylo nic platné, že stadion byl naplněn deseti tisíci školáky. Velká část těchto dětí bučela při každém dotyku s míčem Glena a všech dalších černých hráčů Rangers. Dnešek znovu ukázal, že Praha má vážný problém s rasismem, a jako obvykle UEFA nereaguje," pokračoval skotský právník a aktivista.

„Glen a hráči Rangers ukázali svou úroveň, ale žádný hráč by neměl tomuhle čelit při své práci a na evropské úrovni," uvedl Anwar, jenž už dříve varoval skotské fanoušky před cestou na zápas, neboť jim podle něj v Praze hrozilo nebezpečí od ultras Slavie a Sparty.


Cenná domácí výhra

V součtu s úvodní bezbrankovou remízou v Kodani proti Bröndby před dvěma týdny mají svěřenci trenéra Pavla Vrby na kontě čtyři body. Naopak Rangers nenapravili domácí prohru 0:2 s Lyonem a jsou bez bodu.

Pražané, které v neděli v lize čeká derby se Slavií, se v dalším kole hlavní fáze Evropské ligy utkají 21. října s Lyonem. Olympique dnes doma v souběžně hraném utkání zdolal Bröndby 3:0.

Kvůli trestu za rasismus v srpnovém duelu s Monakem nesměli na Letnou přijít dospělí fanoušci, díky výjimce ale dorazilo 10.879 dětí od šesti do 14 let s doprovodem a vytvořili výbornou atmosféru.

Stejným poměrem Sparta zdolala Rangers i v září 1991 v 1. kole Pohárů mistrů evropských zemí. Po venkovní říjnové prohře 1:2 po prodloužení postoupila. Od té doby nepodlehla skotským soupeřům v pohárech sedmkrát po sobě, z toho šestkrát zvítězila.

Rangers nevyhráli v pohárech na hřištích českých týmů ani popáté a připsali si tam čtvrtou prohru. V březnu v osmifinále Evropské ligy remizovali v Edenu se Slavií 1:1, doma jí ale podlehli 0:2 a vypadli. Odvetu ve skotské metropoli poznamenala údajná rasistická poznámka hostujícího kapitána Ondřeje Kúdely k domácímu záložníkovi tmavé pleti Kamarovi.

I když Kúdela rasismus popřel, dostal od UEFA zákaz startu v 10 zápasech, kvůli čemuž přišel o mistrovství Evropy. Finskému reprezentantovi Kamarovi, jenž po utkání v Glasgow v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání. Útočník Rangers Roofe navíc v odvetě brutálním zákrokem zranil slávistického brankáře Koláře, který od té doby nosí ochrannou masku.

Kamara a Roofe nechyběli v základní sestavě ani proti Spartě. Po celý zápas diváci při každém Kamarově kontaktu s míčem bučeli.

První šanci si v 10. minutě vytvořili domácí, brankář McGregor však Peškovu střelu z vápna vytáhl na roh. Na opačné straně si Nita poradil s přízemní ranou Sakaly z úhlu. Poté Aribovu hlavičku v šestnáctce odvrátil na roh místo sparťanského gólmana stoper Panák. V 25. minutě Minčev tísněný Basseym zakončil, ale McGregor jeho pokus vykopl.

O čtyři minuty později se sparťané dočkali. Pešek našel z rohu Hancka, jehož hlavička se odrazila od tyče k hostujícímu gólmanovi. Chvilku se sice pokračovalo ve hře, rozhodčímu Palabiyikovi se však na hodinkách ukázalo, že balon celým objemem přešel brankovou čáru.

Domácí mohli zvýšit po zhruba 25 vteřinách druhého poločasu. Hložek utekl hostující obraně a předložil míč před poloodkrytou branku Peškovi, jenže český reprezentant trefil břevno.

Vzápětí Sakala po rohu dorazil míč za Nitu, kvůli ofsajdu však gól neplatil. V další velké příležitosti se objevil Haraslín, ale na McGregora nevyzrál. V 74. minutě uviděl Kamara po faulu na Sáčka druhou žlutou kartu.

V závěru se neprosadili ve vápně Pešek a ve skluzu ani Sáček. V 90. minutě přišel na hřiště poprvé od 7. srpna sparťan Dočkal, který dnes oslavil 33. narozeniny. Pražané vyhráli v pohárech po třech zápasech.

Sparta Praha - Glasgow Rangers 1:0 (1:0)

Branka: 29. Hancko. Rozhodčí: Palabiyik - Sesigüzel, Olguncan - Bitigen (video, všichni Tur.). ŽK: Wiesner, Haraslín - Kamara, Sakala. ČK: 74. Kamara. Diváci: 10 879 (omezený počet).

Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pešek, Pavelka, Sáček, Hložek (90. Dočkal), Haraslín (76. Karlsson) - Minčev (69. Drchal). Trenér: Vrba.

Rangers: McGregor - Tavernier, Balogun, Bassey, Barišič - Bacuna (38. Hagi), Davis, Kamara - Aribo (77. Lundstram), Sakala, Roofe (66. Morelos). Trenér: Gerrard.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rangers FC

Štítky sport, fotbal, Evropská liga, Sparta, Rangers, Kamara, AC Sparta Praha, rasismus, Rangers FC, Evropská liga UEFA, Ondřej Kúdela, SK Slavia Praha, UEFA, Monako, Olympique Lyonnais, Liga mistrů UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Filip

Tady není problém s rasismem, ale s chartakterem Kamary. A ten právník to jen přiživuje, aby se o něm psalo, klasické PR. Oba jsou prostě charakterový póvl.

Pátek, 1. října 2021, 21:51Odpovědět

Děti na Spartě vybučely Kamaru. Praha má vážný problém s rasismem, říká jeho právník  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.