Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fotbalová reprezentace bude při Euru trénovat na Strahově. Na zápasy bude létat

Česká fotbalová reprezentace bude na základně v Praze během mistrovství Evropy trénovat na Strahově na stadionu Evžena Rošického. K jednotlivým zápasům základní skupiny bude národní tým létat, k úvodnímu pondělnímu duelu v Glasgow proti domácímu Skotsku odcestuje v sobotu.

Místo Edinburghu Praha

Český celek měl původně během šampionátu bydlet v Edinburghu, vedení reprezentace ale na poslední chvíli kemp zrušilo kvůli tvrdým opatřením skotské strany proti šíření koronaviru. Tamní úřady se narozdíl od zbylých pořadatelských zemí neřídí protokolem UEFA a i v případě pouze jediného pozitivní testu na covid-19 hrozí karanténa celému týmu.

Vedení reprezentace proto muselo přesunout základnu během Eura do Čech. Podobně postupoval také další účastník základní skupiny Chorvatsko, které se bude rovněž chystat doma.

Národní tým definitivně potvrdil, že bude v Praze trénovat na Strahově na stadionu Evžena Rošického vedle sídla Fotbalové asociace ČR. Dějištěm prvních dvou zápasů skupiny na Euru 14. a 18. června proti Skotsku a Chorvatsku zůstává Glasgow, následný duel s Anglií sehrají reprezentanti 22. června v Londýně.

„Udělejme z nevýhody svou výhodu“

Fotbalová asociace ČR se podle spekulací snažila o to, zda by se první zápasy v Glasgow vzhledem k opatřením skotských úřadů nemohly přesunout jinam. „Já se s tou problematikou seznámil po svém zvolení. Hrozně nás hendikepuje čas. UEFA i skotský svaz mají záležitosti nějak nastavené. Osobně považuji překlad do jiného dějiště za velmi málo pravděpodobný, až téměř nemožný," řekl na tiskové konferenci nový předseda FAČR Petr Fousek, který byl jako nástupce předchozího šéfa Martina Malíka zvolen ve čtvrtek.

„Udělejme z nevýhody svou výhodu. Samozřejmě nějaká komunikace v této záležitosti ještě probíhá, ale nechtěl bych, aby to vyznělo, že si dáváme nějakou přehnanou naději," doplnil Fousek, podle něhož by měl být základním cílem týmu postup ze skupiny.

Petr Fousek je novým předsedou fotbalové asociace, porazil Karla Poborského

Novým předsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) se stal Petr Fousek. Osmapadesátiletý dlouholetý funkcionář při volbách na valné hromadě v Nymburce ve druhém kole hlasování porazil bývalého úspěšného reprezentanta Karla Poborského a ve funkci...

Dva lety do Glasgow, jeden do Londýna

K pondělnímu úvodnímu utkání na šampionátu odcestují svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého s dvoudenním předstihem. V sobotu si ještě před polednem na Strahově zatrénují a odpoledne vyrazí do Glasgow. Hned po zápase se pak vrátí do Prahy.

K dalšímu utkání s Chorvatskem odletí reprezentace až den před výkopem. Předzápasový trénink netradičně absolvuje před polednem ještě doma v Praze. Hned po skončení duelu pak podobně jako po úvodním souboji se Skotskem vyrazí zpět do Čech.

K závěrečnému utkání skupiny v Londýně se Šilhavého svěřenci vydají znovu dva dny před výkopem a předzápasový trénink budou mít už jako obvykle v dějišti. O programu v případě postupu ze skupiny se teprve rozhodne.

Dvanáct tisíc lidí v ochozech

Vzhledem k mimořádně tvrdým koronavirovým omezením včetně povinné karantény po příjezdu do Skotska zřejmě nebude mít český tým v Glasgow žádné fanoušky. Do hlediště Hampden Parku bude moci na zápasy Eura 12 tisíc lidí.

„Čelíme rozhodnutí, které přijala vláda či autority. Ve fotbale, ať už je to UEFA nebo FAČR, jsme na to všichni krátcí, to je dáno shora. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby mohli letět partneři a fanoušci, kdyby to mohlo být normální Euro, ale pohybujeme se v postpandemické době. Takto je to nastaveno a není možné s tím nic udělat. Že by tam létal nějaký letecký most, jako jsme to znávali z minulých mistrovství, to tentokrát nebude," uvedl Fousek, který se spolu s generálním sekretářem FAČR Janem Paulym osobně zúčastní všech tří zápasů reprezentace ve skupině. Nový předseda také navštíví páteční zahajovací utkání Eura mezi Itálií a Tureckem v Římě, kde se setká s vedením UEFA.

Úspěšná generálka proti Albánii

Národní celek se sešel k závěrečné přípravě před Eurem 30. května a od minulého pondělí se týden chystal na soustředění v Jižním Tyrolsku. V rámci kempu sehrálo mužstvo v pátek přípravný zápas v Itálii, které podlehlo vysoko 0:4. Zpět do Čech se vrátil tým v neděli. V úterý večer porazila česká reprezentace v generálce na Euro na Letné Albánii 3:1.

Výkonný výbor FAČR na svém prvním zasedání v novém složení po čtvrtečních volbách rozhodl o dějišti domácího utkání světové kvalifikace s Walesem. Reprezentanti 8. října přivítají ostrovního soupeře v pražském Edenu.

Ohodnoť článek

Štítky sport, fotbal, Evropa, Česká republika, příprava, program, Strahov, Praha, reprezentace, Mistrovství Evropy ve fotbale, Rangers FC, Skotsko, Fotbalová asociace České republiky, Edinburgh, Evžen Rošický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalová reprezentace bude při Euru trénovat na Strahově. Na zápasy bude létat  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.