Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavia je zase blíž titulu, Baník venku porazila 3:1. Sparta po sedmé v řadě zvítězila

Oba pražské celky ve skupině o titul Fortuna ligy zaznamenaly v sobotu jasnou výhru. Sparta vyhrála klíčový duel proti Liberci 4:1 a upevnila si tak třetí místo. Sešívaní už tentokrát nad Baníkem plně bodovali a venku nad ostravským celkem v lize po pěti letech zvítězili.

Sparta rozdrtila Liberec

První zápas nadstavbové části mezi Spartou a Libercem byl klíčový pro oba týmy. V tabulce je totiž před výkopem dělil pouze rozdíl tří bodů. Už od úvodních minut dva tisíce fanoušků na stadionu viděly atraktivní fotbal, akce střídala akci.

Domácí Sparta zahrozila hned ve 4. minutě. V šestnáctce se k míči procpal Michal Sáček a nebezpečnou střelou protáhl gólmana Nguyena, který balon vyrazil pryč. Na druhé straně hřiště se nenudil ani brankář Milan Heča. Liberecký Băluța zkoušel míč zakroutit na zadní tyč, ale Heča byl proti a svým skokem střelu zneškodnil.

O první branku utkání se postaral Dávid Hancko. Slovenského obránce našel pěkným centrem Bořek Dočkal, který si vzal na starost první sparťanský roh. V 10. minutě tak Letenští šli do vedení 1:0.

Vlastňák Frýdka

Liberečtí fotbalisté se tlačili dopředu a chtěli srovnat krok se Spartou. Ale Anibekov ani Hromada svými střelami branku domácích neohrozili. Hostům se nakonec přeci jenom podařilo srovnat. Střelcem gólu na 1:1 byl ovšem sparťan Frýdek, který nešťastně zamířil do vlastní branky. Odkop míče před Peškem mu nevyšel, střela to byla ale výstavní.

Ve 37. minutě rozehrával přímý kop Dočkal a k odraženému míči se dostal Krejčí. Ten vystřihl pěkné nůžky, ale jeho pokusu chyběla přesnost. Balon tak šel mimo branku. Sparťanům se ale o několik minut později podařilo vrátit vedení na svou stranu. Karlsson nacentroval do libereckého vápna, kde si ho našel Krejčí, který hlavou míč posunul na Sáčka. Ten už ve skluzu dokázal balon usměrnit do sítě. Fotbalisté šli do šaten za stavu 2:1.

Od kopačky gólmana do sítě

Během druhého poločasu už hráči obou týmů nepředváděli tak pohledný fotbal. K zakončení se po dlouhé době dostal alespoň v 72. minutě Tetteh. Jeho rána z úhlu ale zamířila úplně mimo. O tři minuty se už domácí mohli radovat z třetího gólu. Rozehraný přímý kop hlavičkou prodloužil Štětina na Krejčího. Jeho hlavička sice zamířila do břevna, ale balon si do své branky srazil Nguyen. Míč mu z břevna spadnul přímo na nohu a od ní putoval právě do sítě.

Liberec se nevzdával a pokoušel se zahýbat s výsledkem. V 93. minutě ale jejich šance zcela zhatil Benjamin Tetteh, který téměř z nulového úhlu vracel míč zpátky do ohně. Nguyen si střílený míč srazil do branky a na toto utkání tak zřejmě bude chtít co nejrychleji zapomenout. Sparta Praha si připsala sedmou výhrou v řadě a upevnila si třetí místo ve skupině o titul.

Ohlasy trenérů po utkání:

Václav Kotal (trenér Sparty): „Jsem rád, že jsme vyhráli, ale Liberec byl velmi těžký soupeř a rozhodla naše větší efektivita. Liberec hrál poslední zápasy z bloku a předpokládali jsme, že tak budou hrát i u nás. Jsou nepříjemní na protiútok, mají tam tři čtyři nesmírně rychlé hráče. Na druhou stranu návrat některých jejich hráčů nebyl takový a jsem rád, že se nám toho povedlo využít. Nelíbil se mi začátek utkání. Připravovali jsme se na to, že nesmíme ztrácet ve středu hřiště. Bohužel v prvních 10 minutách tam byly tři zbytečné ztráty a Liberec z toho měl několik příležitostí. Naštěstí je nedokázal realizovat a pak přišly naše góly. Jeden ze standardky, druhý po centru ze strany. Ukázal, kudy vede cesta. Jsem rád, že se nám to povedlo dotáhnout až do konce. Teď nás čeká finále poháru, ale v Liberci to bude ještě trošku těžší zápas."

Pavel Hoftych (trenér Liberce): „Sparta má sílu v šestnáctce, to jsme věděli. V první půli jsme měli dobré možnosti, které jsme nedotáhli a tam se lámal chleba. Sparta nás potrestala, skoro bych řekl, laciným gólem před poločasem. To jsme měli zachytit, i když tam teda odvedl dobrou práci hráč Sparty. Po přestávce jsme se snažili s tím něco udělat, ale už jsme se do ničeho nedostávali. Zase jsme pak dostali laciný gól, tam měl jít Filip z brány. Pak už jsme to hráli tak, abychom pošetřili některé hráče, aby naši mladí z akademie ochutnali Spartu a něco se naučili."

AC Sparta Praha - FC Slovan Liberec 4:1 (2:1)

Branky: 10. Hancko (Dočkal), 43. Sáček (M. Frýdek), 75. L. Krejčí (Štetina), 90+3. Tetteh (M. Frýdek) – 29. M. Frýdek (vla.)

Karty: 77. Trávník (SPA) – 51. Malinský (LIB), 52. A. Baluta (LIB), 74. Hromada (LIB)

Držení míče: 61 % : 39 %.

Střely na branku: 9:3. Střely mimo: 4:6. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 0:6. Fauly: 15:10.

AC Sparta Praha: Heča – Sáček, Štetina, Hancko, Hanousek – Vindheim (26. Frýdek), Dočkal /C/ (63. Trávník), Krejčí, Kanga (76. Hložek), Karlsson (76. Karabec) – Kozák (63. Tetteh).
Náhradníci: Niță – Costa

FC Slovan Liberec: Nguyen – Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Mikula /C/ – Malinský (66. Rondić), Hromada (77. Michal), Alibekov (57. Beran), Mara, Pešek (57. Zeman) – Băluță (77. Fukala).
Náhradníci: Knobloch – Mashike

Rozhodčí: Ardeleanu – Moláček, Caletka

Slavia po pěti letech porazila Baník venku

Slavii čekal v sobotu nelehký zápas proti ostravskému Baníku. Oba týmy ještě měly v čerstvé paměti nedávný duel, který skončil remízou 2:2. Hned v úvodu bylo vidět, že si fotbalisté nic nedarují a do osobních soubojů šli tvrdě a nebojácně. Slávisté nakonec dokázali zlomit ostravskou smůlu a zhruba po pěti letech Baník porazili v ligovém utkání.

Slávisté na baníkovce vlétli aktivně a snažili se co nejrychleji vstřelit gól. Už ve 4. minutě hosté udělali v ostravské šestnáctce velký závar. Laštuvka dokázal ale svůj tým podržet a střelu Tecla zblízka pokryl. Baníkovci se z tlaku slávistů neuměli vymanit, a naopak aktivita hostů neustále rostla.

Snaha Slavie nakonec ve 14. minutě skončila gólem. Po rohovém kopu se k míči dostal David Zima, kterého nedokázala domácí obrana uhlídat. Tvrdou střelou nedal Zima gólmanovi šanci a zajistil tak svému týmu jednogólové vedení.

Sešívaní šli nekompromisně za titulem a měli více ze hry. Domácí Baník se dostal k nadějné šanci až ve 31. minutě, kdy zakončoval hlavou Potočný. Zamířil ale doprostřed branky a Kolář si s jeho pokusem poradil reflexivním zákrokem.

Stanciu, Bořil a gól

Pohlednou akci předvedli hosté ve 43. minutě. Stanciu v sobě nezapřel úspěšného nahrávače a krásným centrem našel nabíhajícího Bořila. Kapitán Slavie prudkou hlavičkou domácímu gólmanovi nedal šanci a navýšil skóre na 2:0 pro Pražany.  

První čtvrthodina druhého poločasu byla ospalejší než dosavadní průběh zápasu. Vzrušení přinesla akce až v 61. minutě, kdy po přihrávce z pravé strany rozvlnil síť Laštuvky Stanislav Tecl. Radost sešívaných z třetího gólu trvala ale zhruba sekundu. Pomezní odmával ofsajd a hlavní sudí tím pádem gól neuznal.

Baník se v poslední půlhodině soustředil zejména na útok, naopak hosté trpělivě bránili a hrozili z protiútoků. Právě z jednoho takového málem těžil Masopust. Po chybě ostravských obránců šel sám na Laštuvku. Ten se ale blýskl výborným zákrokem a díky němu stále žila šance na srovnání.

Drama v nastavení

Domácí zápas v posledních minutách ještě stačili zdramatizovat. Kuzmanovič od půlící čáry přihrál do běhu střídajícímu Buchtovi. Ten míč výborně zpracoval, udělal kličku na Koláře a v 90. minutě zakončoval do prázdné brány.

Baníkovští fanoušci ihned ožili a stejně tak ostravští fotbalisté. Definitivní vítěznou tečku tomuto utkání určil Petar Musa, který propálil Laštuvku a zapsal se také do střelecké listiny. Baníku po této porážce ve skupině o titul patří stále poslední místo. Naopak pražská Slavia je zase o něco blíže k titulu.

FC Baník Ostrava - SK Slavia Praha 1:3 (0:2)

Branky: 90. D. Buchta (Kuzmanović) – 14. Zima (Ševčík), 43. Bořil (Stanciu), 90+3. Musa (Oscar)

Karty: 32. Jirásek (OVA), 85. Kuzmanović (OVA), 90+3. Fleišman (OVA) – 20. Ševčík (SLA), 89. Musa (SLA)

Držení míče: 50 % : 50 %.

Střely na branku: 4:8. Střely mimo: 1:4. Rohy: 3:10.

FC Baník Ostrava: Laštůvka – J. Pokorný, Stronati, Svozil, Fleišman (C) – Jánoš, Kaloč (81. Drozd), Jirásek (64. Smola) – Potočný (81. Baroš), O. Šašinka (56. Kuzmanović), Lalkovič (65. D. Buchta).
Náhradníci: Budinský – Drozd, D. Buchta, Baroš, Kuzmanović, Smola, Procházka.

SK Slavia Praha: O. Kolář – Coufal, Frydrych, Zima, Bořil (C) – Ševčík (74. Traoré), Holeš – Masopust (82. Oscar), Stanciu (86. Takács), Provod – Tecl (86. Musa).
Náhradníci: Kovář – Hellebrand, Oscar, Takács, Traoré, Júsuf Hilál, Musa.

Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Mokrusch

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook SK Slavia Praha

Štítky AC Sparta Praha, Slovan Liberec, SK Slavia Praha, FC Baník Ostrava, fotbal, Bílí Tygři Liberec, 1. česká fotbalová liga, Petar Musa, Michal Sáček, Bořek Dočkal, Benjamin Tetteh, fotbalista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia je zase blíž titulu, Baník venku porazila 3:1. Sparta po sedmé v řadě zvítězila  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.