Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Fotbalisté Sparty oslavili návrat do Ligy mistrů po 19 letech výhrou 3:0 nad Salcburkem

Fotbalisté Sparty v úvodním utkání ligové fáze Ligy mistrů porazili doma Salcburk 3:0. Už po necelých dvou minutách dostal Pražany do vedení Kaan Kairinen, před koncem úvodního dějství přidal další branku Victor Olatunji, po jehož přihrávce stanovil v 58. minutě konečnou podobu výsledku Qazim Laci.

Letenští stylově oslavili návrat do elitní soutěže po 19 letech, kam se dostali přes tři předkola. V hlavní fázi Ligy mistrů zvítězili po 14 zápasech a poprvé od prosince 2003. Zároveň jim dnešní triumf vynesl 2,1 milionu eur (přes 52 milionů korun). Jen postupem mezi elitu si obhájci českého titulu přišli na 18,62 milionu eur (více než 466 milionů korun).

Dalším soupeřem Pražanů bude Stuttgart, na jeho stadionu se představí 1. října. Svěřenci dánského trenéra Larse Friise vyzvou v novém formátu soutěže i Manchester City, Brest, Atlético Madrid, Feyenoord Rotterdam, který vede jejich někdejší kouč Brian Priske, Inter Milán a Leverkusen.

Sparta nenašla přemožitele ani ve 14. soutěžním utkání v ročníku, přičemž 12 z nich vyhrála, a v 13 z nich dala minimálně dva góly. Salcburku nepodlehla ani ve třetím pohárovém utkání a opět neinkasovala. V srpnu 1997 přes něj přešla do skupiny LM. Také tehdy mužstvo z Mozartova města zdolala na Letné 3:0.

Liga mistrů od této sezony probíhá ligovým systémem se společnou tabulkou a nově také s 36 týmy místo dosavadních 32. Žádní soupeři se v ligové fázi neutkají dvakrát, postoupí 24 celků, z toho osm přímo do osmifinále. Každý sehraje čtyři duely doma a stejný počet venku. Pražané startují v hlavní fázi soutěže podeváté, Salcburk posedmé, z toho ale v šesté sezoně po sobě.

Sparťané nastoupili bez zraněného dánského stopera Sörensena. Naopak finský záložník Kairinen v zahajovací jedenáctce Pražanů nechyběl, přestože se na reprezentačním srazu zranil a do úvodních dvou utkání Ligy národů za finskou reprezentaci nezasáhl.

Pro oba týmy, které na sebe narazily v červenci v přípravě (2:2), šlo o první soutěžní zápas po reprezentační přestávce, jelikož víkendové ligové generálky jim zhatilo nepříznivé počasí.

Od úvodního výkopu bylo na úřadujících českých mistrech cítit velké odhodlání, které po 108 sekundách přetavili v branku. Odražený balon se dostal k Haraslínovi, jehož střelu ještě Blaswich vyrazil, na Kairinenovu dorážku však nestačil. Pětadvacetiletý středopolař se dočkal první trefy v dresu Pražanů od loňského října. Zároveň dostal do varu vyprodanou Letnou, kde diváci vytvořili mimořádně hlučnou atmosféru.

O chvilku později Haraslín zkusil obstřelit vyběhnutého gólmana hostů, jenže minul. Stejně dopadla i Olatunjiho hlavička po Preciadově centru. V 17. minutě zmařil radost z vyrovnání Salcburku ofsajd. Po špatné rozehrávce hostů, kteří v minulé sezoně rakouské ligy skončili druzí a nenavázali na 10 titulů za sebou, postupoval dopředu Haraslín, před vápnem však zamířil mimo tři tyče.

Ve 42. minutě domácí navýšili náskok. Stoper a kapitán Panák dlouhým nákopem našel Olatunjiho, jenž z úhlu překonal Blaswiche. Nigerijský útočník se dočkal pátého zásahu v soutěžním ročníku.

V 58. minutě Letná opět gólově slavila. Olatunji obral o balon Piatkowského, nahrál Lacimu, který si položil na zem tři hráče včetně gólmana a pohodlně zakončil do odkryté branky. Albánský reprezentant dal za Spartu první gól od loňského září.

V 76. minutě Birmančevič postupoval ze strany, na Blaswiche ale nevyzrál. Velkou příležitost zahodil zblízka i střídající sparťan Krasniqi. Letenští doma neprohráli ani pátý pohárový duel s některým z rakouských celků.

Sparta Praha - Red Bull Salcburk 3:0

Branky: 2. Kairinen, 42. Olatunji, 58. Laci. Rozhodčí: Obrenovič - Praprotnik, Kordež - Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Vitík - Gourna-Douath. Diváci: 17.620.

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák, Zelený - Preciado, Kairinen, Laci (83. Sadílek), Wiesner (71. Ryneš) - Birmančevič, Haraslín (71. Krasniqi) - Olatunji (64. Rrahmani). Trenér: Friis.

Salcburk: Blaswich - Dedič, Piatkowski, Blank, Mellberg (46. Diambou) - Capaldo, Bajčetič (83. Ratkov), Clark (66. Gourna-Douath) - Nene (57. Daghim), Yeo (57. Konaté), Gloukh. Trenér: Lijnders.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením AC Sparta Praha

Štítky AC Sparta Praha, Liga mistrů, výhra, Salcburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Sparty oslavili návrat do Ligy mistrů po 19 letech výhrou 3:0 nad Salcburkem  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.