Počasí dnes18 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Obě fotbalová pražská 'S' musí zaplatit pokutu za pyrotechniku na stadionech

Pražská Slavia zaplatí kvůli masivnímu použití pyrotechniky fanoušky v utkání druhého kola fotbalové ligy s Českými Budějovicemi 250 tisíc korun. Sparta dostala za stejný prohřešek v zápase třetího dějství s Duklou pokutu 200 tisíc korun. Rozhodla o tom disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA).

Slavia dostala vyšší pokutu než její městský rival kvůli tomu, že fanoušci vršovického celku použili vystřelovací pyrotechniku, která připomíná ohňostroj, opakovaně. Na Letné se takový případ stal "jen" jednou. Disciplinární komise se rozhodla udělit vysoké pokuty proto, že tento druh pyrotechniky výrazně ohrožuje zdraví fanoušků i hráčů.

Pyrotechnika je vážným ohrožením zdraví, argumentuje komise

Disciplinární komise uvedla, že ji množství pyrotechniky použité na stadionech v nové sezoně silně znepokojilo. „Zejména pak na domácích zápasech pražských klubů Slavie a Sparty. Vedle samotného množství pronesené a použité pyrotechniky má DK LFA značné obavy z druhu používané pyrotechniky, který se v poslední době na stadionech ve velké míře objevuje,“ uvedl předseda disciplinární komise Jiří Matzner.

Pozastavil se u vystřelovací pyrotechniky. Při ní podle něj ani při odborném použití nelze vyloučit riziko zranění, obzvlášť na zaplněných stadionech. Reálně se proto bavíme o hazardování a vážném ohrožení zdraví, ať už samotných fanoušků nebo přímo aktérů utkání na hrací ploše,“ prohlásil Matzner.

„Při incidentech podobných těm, které se staly v uvedených utkáních, může v řadě případů dojít k bezprostřednímu ohrožení velkého počtu osob, ať už pouhou neobratností při manipulaci, vadou použitého typu pyrotechniky či jakoukoliv jinou, doslova smolnou událostí,“ dodal Matzner, který v komisi v polovině července nahradil Richarda Bačka, jemuž vypršel mandát.

Komise slibuje tvrdý postup proti pyrotechnice na stadionech

Podle Matznera disciplinární komise dnešním rozhodnutí vyslala důrazný vzkaz, že ochranu zdraví všech aktérů zápasu bere velice vážně. Proti podobnému používání pyrotechniky bude i nadále postupovat přísně.

Patrik Čavoš z Karviné, Cory Séne z Plzně a Jakub Kučera z Hradce Králové si kvůli červeným kartám ze čtvrtého kola nezahrají tři soutěžní zápasy. Čavoš v duelu s Plzní tvrdým zákrokem přišlápl kotník Lukáši Červovi a rozhodčí Ondřej Pechanec ho rovnou vyloučil. Ve stejném utkání Senegalec Séne po několika desítkách sekund po příchodu na hřiště dostal červenou kartu za ostré přišlápnutí střídajícího Dominika Žáka. Kučera byl v zápase s Ostravou vyloučen za šlapák na Filipa Kubalu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky fotbal, pokuta, pyrotechnika, Slavia, Sparta, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obě fotbalová pražská 'S' musí zaplatit pokutu za pyrotechniku na stadionech  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.