Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Sparta porazila Shamrock i v domácí odvetě 2. předkola Ligy mistrů

, aktualizováno 30. července 2024, 21:23

Fotbalisté Sparty porazili v domácí odvetě 2. předkola Ligy mistrů Shamrock 4:2 a navázali na týden starou výhru 2:0 z Irska. Obhájci českého titulu postoupili do dalšího předkola, v němž vyzvou rumunský tým FCSB, nebo Maccabi Tel Aviv. Zároveň si zajistili minimálně start v hlavní fázi Konferenční ligy.

Pražany poslal na Letné do vedení Victor Olatunji, za hosty rychle odpověděl Aaron Greene, ale ještě v prvním poločase vrátil domácím náskok Mathias Ross. Shamrock vyrovnal ihned po změně stran znovu zásluhou Greenea, vzápětí se ale prosadil sparťan Asger Sörensen. Pojistku přidal střídající Indrit Tuci.

Svěřenci dánského trenéra Larse Friise zvítězili i ve čtvrtém soutěžním utkání v sezoně. Už v pátek je na Letné čeká pražské ligové derby s nováčkem Duklou, v úterý pak na stejném místě rozehrají 3. předkolo Ligy mistrů.

Sparta nastoupila v kombinované sestavě, roli jednoho ze tří stoperů nečekaně převzal kapitán Pavelka. Domácí si vytvořili první šanci ve 12. minutě, Ross ale po Daňkově centru z rohu hlavou minul. Poté se hrálo rozkouskovaně a s častými přerušeními.

Po téměř půlhodině hry Letenští udeřili poté, co Shamrock zatlačili. García odcentroval do vápna a Olatunji vstřelil třetí soutěžní gól v sezoně. Úřadující irští šampioni vysrovnali za tři minuty. Greene si naběhl na dlouhý nákop Wattse, obehrál vyběhnutého gólmana Vindahla a z úhlu úspěšně zakončil.

Hosté krátce nato po rychlém protiútoku sahali po obratu, Farrugia se dostal až do šestnáctky a ve velké šanci jen těsně minul branku. Mezi tři tyče nezamířil na druhé straně ani Olatunji. Od 41. minuty domácí znovu vedli, když Ross hlavou zužitkoval Laciho centr z rohového kopu. Dánský stoper dal ve třetím soutěžním startu za Spartu první branku.

Ani tentokrát odpověď Shamrocku netrvala dlouho, po 65 vteřinách druhého poločasu Greene vyrovnal po centru Grace. Za minutu a půl Sparta odskočila soupeři potřetí. Daněk ještě z dorážky neskóroval, po jeho následném centru z rohu se ale do míče opřel Sörensen, který překonal Pöhlse. I tento dánský stoper se trefil poprvé v soutěžním ročníku.

Navýšit vedení mohl Sadílek, jenže brankář hostů jeho střelu z vápna vytěsnil na roh. V 70. minutě Tuci napřáhl zpoza šestnáctky k tyči a minutu po příchodu na hřiště skóroval. Albánský křídelník se radoval z druhého soutěžního zásahu v dresu Sparty.

O chvíli později Clarke málem snížil, jenže trefil břevno. Na opačné straně Kuchta sám před Pöhlsem neuspěl, poté gólmana Shamrocku nepřekonal ani přízemní ranou.

Česká mužstva v pohárech ve 14 utkáních s irskými soupeři neprohrála a ve 13 případech zvítězila (bez Poháru Intertoto). Shamrock prohrál všech osm pohárových zápasů s českými týmy včetně dvou duelů v Poháru Intertoto v roce 2003 s Libercem. Kvůli vyřazení se Spartou se "propadl" do kvalifikace Evropské ligy, v níž vyzve slovinské Celje, či Slovan Bratislava.

Sparta Praha - Shamrock Rovers 4:2 (2:1)

Branky: 29. Olatunji, 41. Ross, 48. Sörensen, 71. Tuci - 32. a 47. Greene. Rozhodčí: Sozza - Tegoni, Rossi - Di Paolo (video, všichni It.). ŽK: Sadílek, Laci, Daněk - Cleary, Nugent. Diváci: 17.367. První zápas 2:0, postoupila Sparta.

Sparta: Vindahl - Ross, Pavelka, Sörensen (62. Zelený) - Wiesner (84. Suchomel), Sadílek, Laci (62. Solbakken), García - Daněk (69. Tuci), Krasniqi - Olatunji (69. Kuchta). Trenér: Friis.

Shamrock: Pöhls - Hoare (24. Cleary), Lopes, Grace - Honohan, Farrugia (63. Poom), O'Neill, Nugent, Clarke (63. Burns) - Watts (63. Byrne), Greene (75. Burke). Trenér: Bradley.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením AC Sparta Praha

Štítky AC Sparta Praha, fotbal, Shamrock, výhra, Liga mistrů, předkolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta porazila Shamrock i v domácí odvetě 2. předkola Ligy mistrů  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.