Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Fotbalisté Sparty vstoupili do jarní části ligové sezony výhrou 3:0 v Karviné

Fotbalisté Sparty začali jarní část ligové sezony vítězstvím 3:0 na hřišti nováčka z Karviné. Pražany poslal v utkání 20. kola v prvním poločase do vedení kapitán Ladislav Krejčí a po přestávce zvýšili Adam Karabec s Janem Kuchtou. Obhájce titulu v nejvyšší soutěži posedmé za sebou vyhrál a vede neúplnou tabulku o osm bodů před městským rivalem Slavií, která má dva zápasy k dobru. Slezané šest kol po sobě nezvítězili a zůstali čtrnáctí. Ve středu je čeká odložený domácí duel s Pardubicemi.

Sparta prohrála jediný z dosavadních 14 vzájemných ligových utkání a Karvinou v nejvyšší soutěži porazila poosmé za sebou. Zároveň se ideálně naladila na čtvrteční úvodní duel 2. kola Evropské ligy na půdě úřadujícího tureckého mistra Galatasaraye Istanbul.

„Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. V mnoha ohledech jsme ho měli pod kontrolou. Dařilo se nám hráče Karviné držet daleko od naší branky, navíc jsme si vytvořili poměrně vysoký počet šancí. První zápas po zimní pauze byl v naší režii," citoval klubový web z tiskové konference dánského trenéra Pražanů Briana Priskeho.

Ze zdravotních důvodů postrádal nejlepšího týmového střelce ligové sezony Haraslína a Pavelku a kvůli červené kartě z prosincového utkání s Teplicemi Sadílka. Jediné dvě zimní posily letenského celku, Albánec Tuci a Nor Solbakken, začaly na lavičce a do utkání zasáhly v průběhu druhého poločasu.

Úřadující mistři podle očekávání od začátku výrazně častěji drželi míč a první šanci si vypracovali v 10. minutě. Krejčí však po Kairinenově rohovém kopu hlavičkoval pouze do rukavic svého někdejšího spoluhráče ze Sparty Holce.

Největší šanci dosavadního průběhu si pak vypracoval nováček soutěže. Ve 22. minutě po dalším rohu Pražanů Akinyemi vyslal do samostatného úniku Memiče, jenž obehrál vyběhnutého gólmana Vindahla, k zakončení se ale nedostal. Místo toho přihrál před branku Regálimu, který těsně minul. Poté Akinyemiho střelu v šestnátce zblokoval Panák na roh, po němž skákavá hlavička Boháče zamířila vedle.

Na Spartu jsme byli dobře připraveni. Věděli jsme, co by na ni mohlo platit - a platilo. Za úvodních 30 minut musím hráče pochválit. Proti takovému soupeři, když nedáme ze dvou takových šancí gól… Je to škoda. Pomohlo by nám to do dalších minut," řekl slovenský karvinský trenér Juraj Jarábek.

Vedení se nakonec ujali v 31. minutě hosté. Birmančevič nacentroval do vápna, Krejčí se ve vzduchu "nůžkami" opřel do míče a nechytatelnou střelou k tyči otevřel skóre. Sparťanský kapitán zaznamenal pátý gól v ligové sezoně a čtvrtý v posledních čtyřech kolech.

Byl to úžasný gól, který padl v pro nás ideální dobu zápasu, jelikož utkání trochu otevřel. Ani nevím, jak nohu dokázal dostat do této pozice. Je to prostě hráč mnoha kvalit, což dnes opět ukázal," uvedl Priske.

Na konci první půle hostující záložník Preciado nahrál před prázdnou branku Kuchtovi, jenže ten na míč těsně nedosáhl. V nastavení úvodního dějství Birmančevič poslal balon mezi dva domácí hráče do samostatného úniku Kuchtovi, ale Holec střelu českého reprezentanta zastavil nohama.

V 57. minutě si Karviná vypracovala další příležitost po sparťanském rohu. Obránce Fleišman potáhl míč po levé straně a odcentroval na zadní tyč, odkud nikým nehlídaný Regáli přestřelil.

Po hodině hry přidali Pražané pojistku, když Birmačevičovu tečovanou přihrávku před branku zužitkoval Karabec. Reprezentant do 21 let se trefil počtvrté v ročníku nejvyšší soutěže a poprvé od října. Zároveň zaznamenal v ligové kariéře třetí gól do sítě Karviné, což se mu proti žádnému jinému soupeři nepovedlo.

V květnu 2020 dal Karabec na stejném stadionu premiérovou branku v nejvyšší soutěži. „Vzpomněl jsem si, že jsem tady dal první gól. Říkal jsem si, že by bylo fajn dát další. Jsem rád, že jsem si to zopakoval," řekl Karabec, který proti Karviné skóroval i v podzimním duelu při výhře 3:1.

V 69. minutě stanovili hosté konečné skóre. Birmančevič další povedenou nahrávkou našel Kuchtu, který obehrál vyběhnutého Holce i Boháče a bez problémů zakončil do prázdné branky. V ligové sezoně se zapsal mezi střelce posedmé. Letenští mají s 50 góly nejlepší útok soutěže a s 13 inkasovanými brankami spolu se Slavií i defenzivu.

V nastavení ještě sparťan Ryneš ve výhodné pozici zamířil vedle a gól střídajícího Olantujiho neplatil kvůli ofsajdu. Letenští neprohráli ani sedmý ligový zápas v Karviné a pětkrát po sobě tam zvítězili. Slezané doma v nejvyšší soutěži potřetí za sebou nebodovali.

„Ve druhé půli jsme chtěli pokračovat ve stejném způsobu hry. Škoda druhého gólu, dalo se mu zabránit. Potom už to proti takovému soupeři, jakým je Sparta, je těžké. Ve druhé půli byl soupeř lepší a dominantnější a díky tomu si vítězství zasloužil," podotkl Jarábek.

MFK Karviná - Sparta Praha 0:3 (0:1)

Branky: 31. Krejčí, 60. Karabec, 69. Kuchta. Rozhodčí: Rouček - Kříž, Pečenka - Adámková (video). ŽK: Holec, Bederka (oba Karviná). Diváci: 4238.

Karviná: Holec - Traoré, Krčík, Bederka, Fleišman - Budínský, Boháč (80. Žák) - Memič (82. Kačor), Ezeh (65. Iván), Regáli (66. Ayaosi) - Akinyemi (65. Doležal). Trenér: Jarábek.

Sparta: Vindahl - Sörensen (75. Vitík), Panák, Krejčí - Preciado, Laci (75. Solbakken), Kairinen, Ryneš - Karabec (65. Tuci), Birmančevič (81. Ševčík) - Kuchta (75. Olatunji). Trenér: Priske.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky AC Sparta Praha, Fortuna liga, Karviná, fotbal, výhra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Sparty vstoupili do jarní části ligové sezony výhrou 3:0 v Karviné  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.