Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Atmosféru Tour de France budou moct lidé zažít také v Praze

Amatérští cyklisté, ale i několik současných či minulých profesionálů dostanou v sobotu šanci vyzkoušet si, jaké je to absolvovat etapu na Tour de France. V Praze se totiž uskuteční závod L'Etape Czech Republic by Tour de France, který pro zájemce simuluje podmínky jedné z největších světových akcí.

Atmosféra Tour de France se přenáší do různých států v Evropě

Projekt „L'Etape by Tour de France“ existuje již více než deset let, pod dohledem francouzských pořadatelů se cyklistický závod a jeho atmosféra přenáší do různých států v Evropě, letos poprvé zavítá i do Česka. Původně se měl uskutečnit v červnu, ale s ohledem na pandemickou situaci byl přesunut na konec srpna.

Rozhodnutí o posunutí termínu bylo dobré. Při tehdejších omezeních bychom jej asi nedokázali zorganizovat,“ uvedl předseda představenstva agentury Sport Invest David Trávníček, statutární ředitel pořádající agentury Petr Čech Sport. „Nic podobného jsme ještě nikdy nedělali. Vždy jsme se pohybovali na ohraničeném hřišti, teď jdeme poprvé na otevřené komunikace. Díky tomu jsme museli získat velké množství povolení,“ podotkl.

Ze Strahova na trasu po Středočeském kraji

Více než 1600 přihlášených cyklistů se v sobotu vydá z pražského Strahova, kde bude zázemí celého závodu připravené podle vzoru Tour de France, na trať po Středočeském kraji. „Jednali jsme s osmnácti samosprávami, od kterých jsme museli získat povolení. Měli jsme z toho velké obavy, ale ukázalo se, že zbytečně. Samosprávy reagovaly pozitivně,“ uvedl manažer projektu Přemysl Novák. Hlavní trať bude mít 129,6 kilometrů a specifikem akce je, že bude uzavřena po celou dobu závodu. „Aby i poslední účastník mohl jet po zabezpečené trati,“ vysvětlil Novák.

Závodit bude také Martina Sáblíková

Na startu se objeví přední český profesionální cyklista Daniel Turek, elitní biker Kristián Hynek nebo bývalý profesionál a vítěz tří etap na Tour de France Ján Svorada. Velkou pozornost poutá i start trojnásobné olympijské vítězky v rychlobruslení a několikanásobné české cyklistické mistryně republiky Martiny Sáblíkové.

L'Etape je podle mého jedna ze skvělých akcích, která se u nás uskuteční, a já jsem hrozně ráda, že se to podařilo zorganizovat a že si běžný člověk může vyzkoušet atmosféru závodu. A vše, co k tomu patří,“ řekla Martina Sáblíková, která si chce hlavně užít právě atmosféru. „Cyklistka mě hrozně baví, ale teď mám v hlavě trošku jinou věc, což je zimní olympiáda v Pekingu, takže tam soustředím své myšlenky,“ podotkla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka.

Na start se těší i dvaapadesátiletý Svorada. „Pro mě je Tour de France největší sportovní akcí na světě, nebo jednou z top. Mám vzpomínky na rok 1994, kdy mi na večerní prezentaci na krásně nasvíceném pódiu bylo jasné, že to není jen obyčejný cyklistický závod, ale velká show. Jsem rád, že si ji nyní budou moct užít i lidé v České republice,“ řekl Svorada s tím, že cyklističtí nadšenci dostanou šanci vyzkoušet si jízdu v „balíku“ ve vysoké rychlosti. „Což není v normálným provozu možné,“ dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto L'Étape Czech Republic

Štítky Sport, cyklistika, silniční, L’Etape, Tour de France, Praha, cyklista, Česko, Martina Sáblíková, Evropa, Ján Svorada, SPORT INVEST International, a.s., Petr Čech, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atmosféru Tour de France budou moct lidé zažít také v Praze  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.