Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Muž neoprávněně čerpal kompenzační bonusy pro OSVČ. Způsobil škodu přes půl milionu

Obviněný čtyřicetiletý muž opakovaně a neoprávněně čerpal kompenzační bonusy určené pro OSVČ. Muž o vyplacení bonusů žádal jménem čtyřiadvaceti konkrétních osob bez jejich vědomí. Způsobil tím škodu přesahující šest set tisíc korun a teď mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Kriminalisté v uplynulých týdnech obvinili cizince, který podvodem získal hned několik kompenzačních bonusů určených pro OSVČ které byly ovlivněny vládními opatřeními proti koronaviru.

„Muž od června tohoto roku vystupoval pod falešnou identitou a o vyplacení bonusů žádal jménem čtyřiadvaceti konkrétních osob bez jejich vědomí. Přičemž potřebné informace k nim si vyhledal ve veřejně dostupném obchodním rejstříku. Do žádostí uváděl bankovní účty, které si pro tyto případy sám vytvořil na falešný maďarský doklad totožnosti. Vyplněné žádosti zasílal správci daně prostřednictvím například mailu, který také za tímto účelem založil,“ popsal fungování podvodníka policejní mluvčí Jan Rybanský.

Tímto způsobem muž z úřadu vylákal téměř čtvrt milionu korun, přičemž dalších skoro čtyři sta tisíc korun se vylákat pokusil. Díky kontrolním mechanismům mu však tato částka již vyplacena nebyla.

Kriminalisté na případech pracovali od letošního června několik měsíců na základě oznámení finančního úřadu v Praze. „V průběhu prověřování nashromáždili dostatek informací, které je přivedly na stopu konkrétní osoby žijící v malé obci na Rokycansku. V jednom z tamních rodinných domů byl koncem října v tu dobu ještě podezřelý muž zadržen. Ačkoli s policisty zpočátku nespolupracoval, pod tíhou důkazů a výsledků domovní prohlídky se k činům doznal,“ vysvětlil Rybanský.

Kriminalisté při domovní prohlídce zajistili mimo jiné i Ford Kuga, který si muž pořídil na falešné doklady. Obviněnému, který je prověřován pro obdobnou trestnou činnost i na Rokycansku, hrozí v současné době až deset let za mřížemi.

Ohodnoť článek

Foto PČR

Štítky podvod, OSVČ, kompenzační bonus, Praha, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž neoprávněně čerpal kompenzační bonusy pro OSVČ. Způsobil škodu přes půl milionu  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.