Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud dnes řeší mladíky, kteří v tramvaji zbili muže tmavé pleti. Jsou stíháni i kvůli hajlování

Obvodní soud pro Prahu 10 se dnes potřetí vrátí k případu tří fanoušků fotbalové Sigmy Olomouc, kteří čelí obžalobě z napadení muže tmavé pleti v tramvaji. Dvakrát je viny zprostil, rozsudek ale vždy zrušil odvolací soud. Štěpán Černín, Tomáš Satora a Josef Richard Uhlík vinu odmítají. Za ublížení na zdraví, hanobení rasy a výtržnictví jim hrozí až osmileté vězení.

Napadení v tramvaji

Programátor původem z Afriky, který žije v Praze přes deset let, utrpěl zranění 4. listopadu 2017. Tehdy cestoval tramvají, do níž přistoupila velká skupina olomouckých fanoušků mířících na zápas s pražskými Bohemians. Podle obžaloby čelil nejprve rasistickým urážkám, kterých si nevšímal. Když na něj ale někdo z davu podle obžaloby vymačkal citron, snažil se chránit, a část fanoušků ho napadla pěstmi a kopy. Muž skončil na chirurgii se zhmožděnou hlavou a nosem, z incidentu si odnesl také posttraumatickou stresovou poruchu.

Mladíci jsou stíháni i kvůli hajlování

Soudkyně Ivana Hynková mladíky dvakrát osvobodila. Uvedla, že někteří fanoušci na muže sice zaútočili, z důkazů ale nevyplývá, že to byli právě Černín, Satora a Uhlík. Podle státní zástupkyně ale byla vina trojice prokázána, proto se proti rozsudkům odvolala, nadřízený soud jí pokaždé vyhověl.

V prosinci u obvodního soudu zaznělo, že jsou mladíci stíháni také kvůli hajlování ve vlaku plném cestujících. Proti Satorovi bylo podle žalobkyně vedeno hned několik trestních řízení, den před minulým hlavním líčením navíc bylo zahájeno další kvůli tomu, že hajloval v baru a vykřikoval hesla "smrt polským Židům" nebo "bílá smrt". Satora se hájil tím, že v baru nehajloval on, ale lidé, kteří odešli těsně před příjezdem policie.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky soud, fotbal, rasismus, napadení, Praha, SK Sigma Olomouc, Černín, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud dnes řeší mladíky, kteří v tramvaji zbili muže tmavé pleti. Jsou stíháni i kvůli hajlování  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.