Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Cestující z Asie v kufru pašoval živé vzácné ryby za stovky tisíc. Přišli na něj ruzyňští celníci, podobných případů odhalí desítky ročně

Na velké peníze si chtěl přijít cestující, který letěl z Vietnamu do Prahy. Ve svém kufru totiž pašoval pět vzácných ryb a to živé v plastikových pytlích s vodou. Není divu, že riskoval, za jednu mohl dostat totiž až 180 tisíc korun. Odhalili ho ale pražští celníci a chráněná zvířata mu odebrali. S pašováním ohrožených druhů se v Ruzyni setkávají často, kromě živých zvířat jsou to i léky z nich nebo suvenýry.

Muž cestoval z Hanoje přes Dauhá do Prahy. Když už se chystal odejít z letiště, zkontrolovali mu pracovníci Celního úřadu Praha Ruzyně zavazadlo. Na rentgenu odhalili, že to jsou vaky s kapalinou, ve kterých jsou živé ryby. „Bylo přistoupeno k důkladné kontrole zavazadla a výsledkem bylo vyjmutí dvou zhruba pětilitrových plastikových vaků, v nichž se nacházelo pět živých ryb,“ popsal na webu mluvčí pražských celníků Igor Lenský. Zvířata na délku měřila okolo 35 centimetrů.

Přivolaní pracovníci České inspekce životního prostředí pak zjistili, že se jedná o chráněné a velmi vzácné baramundi malajské, za které jsou ale na černém trhu lidé ochotni zaplatit až osm tisíc dolarů, tedy 185 tisíc korun. 

Muž tak porušil Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, protože na jejich dovoz neměl povolení, které vydává Ministerstvo životního prostředí. 

Muž pašoval do Prahy ohrožené mořské koníky. Na letišti jich u něj našli přes sedmdesát

I když tvrdil, že nemá nic k proclení, našli na pražském letišti u cestujícího z Vietnamu před sedmdesát chráněných mořských koníků. Uhynulá zvířata si nacpal do zavazadla a snažil se projít kontrolou bez povšimnutí. Teď je podezřelý z přestupku a...

Pašovali i živá ptáčata v lahvích

Jak je možné, že se cestující z rybami dostal z Vietnamu až do Prahy? „Je otázkou, jak byla prováděna bezpečnostní kontrola v zemi odletu. Také při přestupu se zpravidla provádí kontrola zavazadel bezpečnostní kontrolou příslušného letiště, příslušníci celní správy provádí v těchto případech kontroly namátkově nebo v součinnosti s pracovníky bezpečnostní kontroly příslušného letiště. Na pražském letišti se jednalo o rutinní celní kontrolu při příletu cestujících ze zemí mimo EU, kdy cestující prochází na Terminálu 1 zónou červená/zelená a přihlašují zboží k celní kontrole,“ vysvětlil redakci Pražské Drbny Lenský. Ryby ale cestující ke kontrole nepřihlásil.

Převoz živých ryb je podle Lenského ojedinělý, na pražském letišti ale odhalí ročně desítky případů, které porušují úmluvu. V roce 2023 to bylo 117, letos zatím 86. Lidé například pašovali živá ptáčata v PET lahvích, které měli připevněné na tělo, polovina z mládať nepřežila. V jednom zavazadle také převáželi 63 hadů, které po záchraně rozmístili do zoologických zahrad. 

Ruzynští celníci našli v kufru šedesát živých hadů, k tomu želvy a gekony

Přes sedmdesát živých zvířat objevili v kufru pracovníci letiště Václava Havla. Zatím neznámý pachatel nacpal do ponožek a krabic hady, želvy a gekony, a zavazadle je vzal do zahraničí. V cílové destinaci si kufr ale nikdo nevyzvednul a tak ho...

Hrozí pokuty i vězení

Často se jedná o suvenýry, kde jsou části mrtvých chráněných zvířat. Sošky ze slonoviny, sušené lebky primátů, preparované želvy karetové, exempláře kobry královské v lahvi s bylinným extraktem či exempláře motýlů ve sběratelských kazetách. Lidé také vozí třeba Cobratox s obsahem kobřího jedu, přípravky z medvědí žluči či kosmetiku z chráněných rostlin. Ty vozí i živé, například orchideje pro sběratele. 

„Někdy je velmi těžko rozlišitelné, jestli se jedná o vědomé porušení za účelem komerčního zisku nebo turistický zájem o suvenýr, pořízený z neznalosti předpisů,“ podotkl Lenský.

Případ si převzala Česká inspekce životního prostředí, která ho bude řešit ve správním řízení. „Sankcí může být pokuta, ale i trestní stíhání, soudní projednání a v některých případech i trest odnětí svobody,“ sdělil Lenský. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Celního úřadu Praha Ruzyně

Štítky Celní úřad Praha Ruzyně, ryby, pašování, kontrola, letiště, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující z Asie v kufru pašoval živé vzácné ryby za stovky tisíc. Přišli na něj ruzyňští celníci, podobných případů odhalí desítky ročně  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.