Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Žena pomáhala manželovi rozesílat antisemitské zprávy, od soudu odešla s podmínečným trestem

Za pomoc svému manželovi Pavlu Rusovi se šířením desítek výhrůžných antisemitských oznámení přijala třicetiletá Ivana Timová podmíněný trest 18 měsíců se zkušební dobou na 2,5 roku. Uzavřela dohodu se státním zástupcem, kterou dnes schválil pražský městský soud. Manžel Timové je v samostatném řízení obviněn z podpory terorismu a dalších trestných činů, hrozí mu nejvýše patnáctileté vězení.

Státní zástupce tvrdí, že pětačtyřicetiletý IT specialista z Prahy začal v dubnu 2021 rozesílat institucím nejrůznější elektronická podání v textové i obrazové podobě. Poukazoval v nich na existenci domnělé zločinné skupiny židovského původu, v níž podle něj působí i „židovští státní zástupci". Tvrdil, že „Prozatímní odbojová rada českých a moravských zemí" vykoná na konkrétních soudcích, státních zástupcích a policistech popravy stětím na základě již vydaných rozsudků „revolučního odbojového soudu". Hrozil také bojovými operacemi jednotek se záměrem změnit demokratické uspořádání a ústavní zřízení státu.

Adresáty textů se staly nejen soudy a státní zastupitelství po celém Česku, ale také například obecní úřady, školy, policejní centrála nebo Úřad průmyslového vlastnictví.

Timová svému muži podle dnes schválené dohody pomáhala s redigováním textů, které na různé úřady a další subjekty rozesílal. Některé texty navíc na jeho pokyny sama posílala, další podle soudu odešly z její datové schránky. Rusovi také podle dohody umožnila přístup ke svému bankovnímu účtu, z jehož prostředků Rus založil web, na kterém byly veškeré texty, obrázky a koláže s nenávistným, antisemitským a výhrůžným obsahem dostupné.

Rus obžalobu v prosinci u soudu odmítl, nesouhlasil ani s právní kvalifikací. Mimo jiné uvedl, že orgány činné v trestním řízení „lžou a podvádějí". Znalci, kteří na žádost vyšetřovatelů zkoumali Rusovo duševní zdraví, dospěli k názoru, že muž je příčetný. Hlavní líčení v Rusově případu by mělo pokračovat v druhé polovině ledna.

Dohodu o vině a trestu sjednává státní zástupce s obviněným, který musí mimo jiné prohlásit, že spáchal skutek, pro který je stíhán. Dokazování se v tomto případě neprovádí. Pokud je dohoda sjednána, předloží žalobce soudu návrh na její schválení. Soud dohodu schválit nemusí, pokud je nesprávná nebo nepřiměřená.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, terorismus, vyhrožování, manžel, zprávy, antisemitismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena pomáhala manželovi rozesílat antisemitské zprávy, od soudu odešla s podmínečným trestem  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.