Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Je na střeše! Policisté zveřejnili záznam zásahu proti střelci na pražské univerzitě

Policie dnes na tiskové konferenci informovala o svém postupu proti střelci v budově Filosofické fakulty na Náměstí Jana Palacha. K tomu byl zveřejněn i záznam z kamer na tělech zasahujících policistů. Je vidět vstup i prohledávání budovy, poskytnutí první pomoci zraněným i evakuace.

Policisté na tiskové konferenci také popsali postup během celého zásahu. Událost oznámili na tísňovou linku před třetí hodinou, do pěti minut byli policisté na místě. Vzali si dlouhé zbraně. Ze začátku fungovala nekoordinovaná aktika. To znamená, že hlídky se mají co nejrychleji dostat do kontaktu s pachatelem, eliminovat nebo upoutat jeho pozornost.

Vstoupili do budovy a hledali ho, neslyšeli ale střelbu, museli ho proto hledat. Až od přítomních studentů se  dozvěděli, že je v horních patrech.

Během toho došlo i uzavření perimetru a jeho vyklizení. Prohledávali místnosti, od policistů venku dostali informaci, že je pachatel na střeše. Tam se pak přesunuli.

„Jakmile pachatel cítíl, že se kolem něj utahuje smyčka, zvolil obyklý postup a to je sebevražda,“ uvedl jeden ze zasahujících policistů.

Útočník z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy po střelbě v budově na náměstí Jana Palacha se ještě snažil vraždit i ze střechy objektu. Postřelil tam tři lidi. Když se k němu blížili policisté, spáchal sebevraždu. Na tiskové konferenci to dnes...

Poté, co zjistili, že je mrtvý, poskytli zraněným první pomoc a začali je transportovat ven. Ve spolupráci se záchranáři vybrali bezpečné místo na jejich ošetření.

Ve třídě, která byla zasažena útokem nejvíc, protřídili zraněné. Jakmile byl připraven evakuační koridor, odnášeli raněné na improvizovaných nosítkách ven. Tak evakuovali všechny zraněné.

Poté postupně propátrávali budovu, násilím otevírali místnosti, kde se studenti správně zabarikádovali. Evakuované přesunuli do budovy Rudolfina.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, smrt, střelba, Filosofická fakulta, Univerzita Karlova, student

VIDEO: Je na střeše! Policisté zveřejnili záznam zásahu proti střelci na pražské univerzitě  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.